Ljepota

Marama kao zaštita i ukras

Marama kao zaštita i ukras
Foto: N.N. | Marama kao zaštita i ukras

Višegodišnju dominaciju kačketa i šeširića, kao glavnih ljetnih modnih detalja na glavi, ali i praktičnih štitova od sunca, ove godine smijenile su dezenirane marame i ešarpe.

Nosićemo ih na plaži, uparene s kupaćim kostimima, tokom vrelih dana u gradu uz lepršave haljinice i džins, ali i uveče kao dio elegantne toalete, samo što su u pitanju stilizovane marame od najfinijih materijala. Razumije se, ovaj atraktivni modni detalj možete da nosite na razne načine, pazeći pritom da stil vezivanja uskladite s odabranom odjevnom kombinacijom.

Trendi pečat

Osim izbora omiljenog dezena, pečat ovom trendi detalju udarićete i načinom na koji ćete maramu vezati - ispod brade ili na potiljku.

Takođe, na raspolaganju su vam manje, četvrtaste, zatim marame s našivenim trakama, ali i duge ešarpe koje su, ujedno, najupečatljivije.

One će vam poslužiti kao kamuflaža za frizuru kojom se u određenom trenutku baš i ne ponosite, ali i kao jasan pokazatelj vašeg modnog izražaja.

Modeli

U šarolikom izboru naići ćete na različite modele od velikih do četvrtastih i malih, jednobojnih u neutralnim ili drečavim bojama, kao i prošaranih dezenima, printovima - cvjetnim, geometrijskim, životinjskim, voćnim ili apstraktnim. Marame su zapravo idealna zamjena za šešire i kape, a dizajnirane su od različitih materijala, od čvrstih i pamučnih do laganih i providnih.

Ovog ljeta naročito je moderan retro način vezivanja a la Odri Hepbern, koji je prepoznatljiv po tome što se marama veže na potiljku, a izgledu daje profinjenu i elegantnu notu. Izdvaja se i džipsi stil, karakterističan po tome što je maramom prekriveno čelo i cijela kosa, a odlično stoji uz boho odjevne kombinacije. Nezaobilazan je i hipi stil, za koji su idealne manje cvjetne marame kojima se prekriva samo polovina glave, a kosa je potpuno puštena. U kežual varijantama ovaj aktuelan modni detalj možete nositi i kao traku ili ga vezati u mašnu.

Maramu možete da vežete i kao turban koji odlično stoji uz dugačke lepršave ljetne haljine. Tako skockani bićete sigurno zapaženi, gdje god da se pojavite.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije