Ljepota

Mehanički, hemijski ili enzimski piling

Mehanički, hemijski ili enzimski piling
Foto: Monfocus/Pixabay | Mehanički, hemijski ili enzimski piling
N.N.

​Mehanički, hemijski i enzimski piling su tri različita pilinga za različite tipove kože.

Čišćenje kože podrazumijeva i važnu lekciju - uklanjanje odumrlog sloja s površine kože. Bilo da radite tretman kod stručnjama ili kod kuće – informište se o tome koji je piling pogodan za vaš tip kože.

Zašto je piling važan?

Piling za lice služi da bi se koža pomladila, ublažile pigmentacije, ali i odčepile i smanjile pore, a tako će i svaki preparat koji naknadno stavljate na lice imati i bolji efekeat.

Piling ima brojne prednosti, ali treba pripaziti i ne pretjerivati jer intenzivno i često čišćenje lica pilingom određeni tip kože može iritirati. Trenutno postoje tri vrste pilinga - enzimski, hemijski i mehanički, od kojih se svaki potpuno razlikuje od onog drugog - i po upotrebi i rezultatima koje daju.

Enzimski piling

Enzimski pilinzi su biološko-tehnički. To znači da aktivni sastojci, različite amilaze, u proizvodima rade tako da uklanjaju odumrli sloj ćelija. Oni se uvijek koriste kao priprema za drugi tretman. Najčešće se koriste kao priprema prije mikrodermoabrazije, filera, mezoterapije.

Enzimski piling koristi se kao priprema prije radiofrekvencije uvijek da bi uklonio odumrli sloj kože. Smije se koristiti za apsolutno sve tipove kože.

Što se nečiste kože tiče, za nju postoje posebni enzimski pilinzi. Oni su više tekući pa se utrljavaju u masažom, ali inače ih mogu koristiti svi. Ne ostavljaju nikakve reakcije na koži niti su preagresivni.

U slučaju da postoji plan tretmana, obično se rade jednom sedmično. Kada se svi tretman odrade, može se nastaviti s pilingom jednom sedmično kod kuće. Posebno ako je riječ o masnijoj koži koja vapi za odmašćivanjem. Nakon pilinga obično se stavlja neka vrsta seruma ili ampule. Na kraju slijedi završna njega.

Hemijski piling

Koristi se za izbjeljivanje hiperpigmentacija. Vrlo su dobre reakcije i kad je riječ o nečistoj koži, proširenim porama koje želimo suziti te koži sklonoj aknama i miteserima.

Hemijski piling radi se kiselinama i njihov se omjer pomno bira. Na kraju koža izgleda svježije. Sinergijom mehaničkog i hemijskog pilinga može se još dublje prodirati u kožu i postizati bolje rezultate. Hemijski piling ne djeluje samo na dan kad smo njime tretirali kožu. On potkožno djeluje sljedeće dvije sedmice pa razmak nanošenja hemijskog pilinga može biti svake dvije sedmice.

Važno je naglasiti da se u kućnoj njezi hemijski pilinzi izbjegavaju ako niste dovoljno stručni.

Preporučuju se za masnu, deblju kožu s proširenim porama. Ne preporučuju se za kožu koja se ljušti i koja ima problem zatezanja i osjetljivosti, a često i crvenila. Takvoj koži odgovara mehanička vrsta pilinga i ona neće izazvati nikakve reakcije.

Mehanički piling - rješenje za strije i ožiljke

Najčešći piling na našem području je mehanički (mikrodermoabrazija). Izvodi se različitim uređajima. Postoji dijamanta abrazija i abrazija uz pomoć kristala aluminijumovog oksida.

Korištenje mikrodermoabrazije s kristalima aluminijumovog oksida osigurava da kvalitet tretmana od početka do kraja bude ista. Naime, dijamant nakon nekog vremena, kako se na njega zalijepe odumrle čestice kože, jednostavno lagano otupi i nije isti na početku i na kraju tretmana. Uz cjevčicu kroz koju kristali izlaze nalazi se druga cjevčica koja usisava nečistoće s kože, tako da nema miješanja čistoga i nečistoga.

 

(Ljepota&Zdravlje) 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije