Ljepota

Mlijeko popunjava sitne bore i prirodni je melem za kožu

Mlijeko popunjava sitne bore i prirodni je melem za kožu
Foto: N.N. | Mlijeko popunjava sitne bore i prirodni je melem za kožu

Legenda kaže da je egipatska kraljica Kleopatra, koju su smatrali najljepšom ženom svijeta, zapanjujući izgled kože dugovala kupkama na bazi mlijeka. U moć mliječnih kiselina kune se i jedna od najpopularnijih manekenki i supermodela devedesetih Sindi Kraford, koja je na vrhu svoje karijere uživala u mliječnim radostima.

Obično kravlje mlijeko je odličan izvor kalcijuma, koji gradi kosti i zube te održava mišiće postojanim. Mlijeko sadrži vitamin A, D, E, K i dio B kompleksa (B1, B2 i B12), značajne količine fosfora, ali i mliječne masti koje blagonaklono djeluju na kožu. Tako mlijeko, osim što je hranjivo, pogoduje funkcionisanju svih ljudskih organa, pa i najvećeg - kože.

Mlijeko sadrži na stotinu kozmetički relevantnih sastojaka, među kojima su vrijedne soli, bjelančevine, enzimi, hormoni, mliječne kiseline i masti, ali i vitamini te brojni minerali na čelu s kalcijumom i fosforom. Mlijeko ima čudesan učinak na kožu, kako iznutra, njegovom konzumacijom, tako i izvana primjenom različitih mliječnih pripravaka, pilinga, maski i kupki. Pritom podjednako godi svim tipovima kože, koja uopšteno postaje svježija, čvršća, elastičnija i nježnija. To ne čudi jer mlijeko djeluje kao nježan prirodni piling koji uklanja odumrle ćelije kože i podstiče produkciju, regeneraciju i rast novih.

Ono je i nježni čistač koji poboljšava stanje svih tipova kože, a posebno one sklone bubuljicama, aknama i miteserima. Podstiče mikrocirkulaciju, izmjenu tvari i prokrvljenost kože te štiti njen kiseli omotač i reguliše njenu vlažnost.

Nadalje, mliječni pripravci podstiču odbrambene mehanizme kože te sprečavaju prijevremeno i usporavaju njeno prirodno starenje. Između ostalog, mlijeko ima snažan antiaging učinak, pa podstiče i produkciju kolagena te djeluje kao svojevrsni punjač sitnih bora. Osim što pogoduju normalnoj, nečistoj, suvoj i koži sklonoj borama, pripravci od mlijeka su pravi melem i za vrlo osjetljivu kožu, smiruju je i ublažavaju crvenilo i upale.

Kupke i maske

Za kupke, maske i pilinge potrebno je koristiti samo punomasno kravlje mlijeko, koje možete zamijeniti i drugim vrstama, te prirodna hladno presana ulja. Maske nanositi na čistu kožu lica, vrata i dekoltea, pustiti ih da djeluju petnaestak minuta, a potom ih isprati mlakom vodom. Pilinge za tijelo nanositi ispod tuša, malim kružnim pokretima, a u ne previše vrućim kupkama se opuštajte dvadesetak minuta.

Maske

Maska od mlijeka i zelenog čaja

Za sve tipove kože izmiješajte po dvije supene kašike zelenog čaja (čaj sa što manje vode kuvajte 10 minuta) i mlijeka.

Maska od mlijeka i maslinovog ulja

Za sve tipove kože izmiješajte po dvije supene kašike mlijeka i maslinovog ulja.

Maska od mlijeka i meda

Za regenerisanje, zatezanje i osvježavanje kože izmiješajte dvije supene kašike mlijeka, jednu supenu kašiku tekućeg meda i nekoliko kapi limunovog soka.

Pilinzi

Piling od mlijeka i narandže

Za sve tipove kože izmiješajte tri supene kašike mlijeka, naribanu koricu jedne oprane naranče te po jednu supenu kašiku zobenih pahuljica, soka od narandže i ulja pšeničnih klica.

Piling od mlijeka, kvasca i badema

Za stabilizaciju masne i nečiste kože izmiješajte dvije supene kašike mlijeka, pola svježeg kvasca i jednu supenu kašiku fino mljevenih badema.

Kupke

Kupka od mlijeka i meda

U vodu stavite jedan litar toplog mlijeka i šoljicu tekućeg meda.

Kupka od mlijeka i eteričnih ulja

U vodu stavite jedan litar toplog punomasnog mlijeka, dvije supene kašike tekućeg meda i po pet kapi eteričnog ulja lavande i narandže.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije