Ljepota

Mlijeko žohara dobro za vaše nokte i kosu

Mlijeko žohara dobro za vaše nokte i kosu
Foto: N.N. | Mlijeko žohara dobro za vaše nokte i kosu

Zaboravite kelj, kvinoju, akai bobice, kokosovu vodu i slično, sljedeća velika superhrana je mlijeko od žohara. Četiri je puta nutritivnije od kravljeg mlijeka i odlično je, između ostalog, za kosu i nokte te je mlijeko žohara jedno od najhranjivijih tvari na svijetu, zbog čega je prozvano novom superhranom.

Naučni tim s Instituta "Stem Cell Biology and Regenerative Medicine" u Indiji sekvencirao je proteinski kristal iz crijeva Diploptera puctata, odnosno pacifičkog žohara jedinog poznatog koji rađa žive mlade.

Kako bi dohranio svoje potomstvo, žohar proizvodi supstancu nalik mlijeku s proteinskim kristalima koji sadrže tri puta više energije od mlijeka bizona.

"Kristali su kao cjelovita hrana - imaju proteine, masnoće i šećere. Ako pogledate proteinske sekvence, one imaju sve esencijalne aminokiseline", rekao je naučnik iz ovog tima Sančari Banerje.

Ono što je takođe fascinantno je to da kristali mlijeka otpuštaju proteine, ali ne sve odjednom, nego u skladu s brzinom probave.

Ova kalorijski bogata hrana biće naročito od pomoći onima koji se bore kako bi dobili neophodne količine kalorija dnevno! Mlijeko žohara može biti brzi izvor neophodnih nutrijenata, uz tvrdnje naučnika da je riječ o fantastičnom proteinskom dodatku.

Ono sadrži proteine, masnoće, šećere i esencijalne aminokiseline, zbog čega bi se moglo dobro uklopiti i u svakodnevni režim uljepšavanja jer su proteini i masti ključne komponente za zdrave nokte i kosu.

Ipak, Rejčel Nazarian iz "Schweiger Dermatology Group" naglašava kako zbog hormona rasta i visokog nivoa šećera mlijeko žohara neće biti najbolji prijatelj vaše kože, posebno ako je već problematična.

Zavisno od toga da li se ljudi širom svijeta mogu pomiriti s faktorom da je žohar u kombinaciji hrane uveliko zavisi od toga koliko će se ovog mlijeka proizvoditi.

Kako su naučnici završili sekvenciranje, sada kreću prema proizvodnji kristala u mnogo većim količinama. Posebno traže način kako se usredotočiti na to kako kreirati hranu bez pribjegavanja mužnji žohara ili povlačenjem kristala iz njihovih crijeva.

Ovo nije prvi put da se naučnici zalažu za konzumiranje kukaca. Prošle godine je studija sa Univerziteta Oxford otkrila da konzumiranje insekata kao što su žohari daje više bjelančevina nego ekvivalentna količina crvenog mesa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije