Ljepota

Modna kuća "Dior": Čarobni spoj mode i cirkusa

Modna kuća "Dior": Čarobni spoj mode i cirkusa
Foto: N.N. | Modna kuća "Dior": Čarobni spoj mode i cirkusa

Modna pista kuće "Dior" bila je ispunjena akrobatama tokom revije na pariskoj sedmici mode, koja je inspirisana cirkusom.

Revija se odvijala u grandioznom cirkuskom šatoru, ispunjenom velikim brojem bajkovitih svjetala, dok su modeli hodali po podu u Harlekin dezenu.

"Cirkus je čarobno mjesto. Mašta mnogih umjetnika podstaknuta je fascinacijom svijeta koji je ujedno čudesan i sirov, poetičan i nezamjenjiv", izjavila je kreativna direktorka "Diora" Marija Grasija Čiuri o reviji.

Za svoju kolekciju proljeće - ljeto 2019. dizajnerka je pronašla inspiraciju u kreativnom haosu cirkusa, u kombinaciji s radom umjetnice Sindi Šerman i njenim fokusom na klovnove.

Kako bi oživjela ovu viziju, zatražila je pomoć od ženske cirkuske kuće "Mimbre", koja je animirala predstavu uz nastupe na pisti.

"Modna kuća ima istorijske veze s cirkusom. Sam Kristijan Dior uživao je u odlasku u 'Cirque d'Hiver', gdje je 1955. godine fotograf Ričard Avedon snimio svoju slavnu fotografiju 'Dovima i slonovi'. To je slika koja savršeno podsjeća na čudo i veličanstvo visoke mode", kaže Čiurijeva.

Vizažista Piter Filips je zamaskirao oči manekenki ispod vela te na kapcima nacrtao crne suze u stilu klovnovske maske, dok je kosa bila sakrivena ispod svjetlucavih kapica.

Uticaji cirkusa bili su spretno utkani kroz cijelu kolekciju, pojavljivali su se kroz nabrane klovnovske okovratnike i pompozne rukave, podsjećajući na viktorijanske cirkuske izvođače. U kolekciji su se takođe našle suknje od tila prekrivene šljokicama i duge haljine ukrašene šarenim trakama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije