Ljepota

Najbrža frizura za sve prilike

Najbrža frizura za sve prilike
Foto: N.N. | Najbrža frizura za sve prilike

Punđa je višefunkcionalna frizura koja se može nositi bilo kad i bilo gdje, kako kod kućnih aktivnosti ili odmaranja, za vrijeme rekreacije i treninga, tako i tokom uobičajenog radnog dana u školi ili na poslu, a može postati i elegantna frizura za večernje izlaske.

Oblikuje se tako što se kosa skloni s lica unazad, skupi, uprede (ili uplete u kiku) i umota kružno, obično na potiljku ili vratu. Najčešće se pričvrušćuje šnalom ili posebnom mrežicom.

Punđa može biti čvrsta ili opuštena, nešto neurednija i nonšalantnija. Može da izazove glavobolju ukoliko je previše stegnuta ili se nosi previše visoko na glavi.

Ovo je frizura za koju je potrebno nekoliko sekundi, a toliko je popularna da ju susrećemo svakodnevno.

Nekada se pravila pomoću umotane čarape, a danas postoje posebni umeci ili spužve za kosu u obliku krofne, koje pomažu da jednostavna punđa dobije volumen, što kosi daje bujnost, a frizuri eleganciju. Umeci za kosu dolaze u različitim veličinama i bojama tako da svako može odabrati najprikladniji.

Zanimljivo je da ovu frizuru sve češće nose i dugokosi muškarci.

Neuredna punđa

Ovo je odličan način da kosu sklonite s lica, a istovremeno joj ne oduzmete živahnost i pokretnost.

Djeluje prirodno i zaigrano, a opet nenametljivo i može se izvesti već od kose srednje dužine. Odlična je za žene strožih crta lica jer će im dati mekoću, posebno ako se izdvoji nekoliko valovitih pramenova koji će padati uz lice.

Punđu možete učiniti ležernom ako kosu malo otpustite od tjemena, a iz same punđe prstima izdvojite nekoliko pramenova za željeni utisak razbarušenosti.

Niska punđa

Niska punđa mnoge asocira na prošla vremena, kada je elegancija bila najvažnija osobina stila, zbog čega je često bila viđena na ženama iz visokog društva.

Ona odgovara svim tipovima lica, a naročito osobama okruglog lica, jer će ga vizuelno izdužiti.

Punđa s pletenicama

Ova frizura, koja se najčešće nosi sa strane, odličan je izbor za osobe srcolikog lica, koje imaju nešto šire čelo od čeljusti. Punđa smještena s jedne strane glave vizuelno će uravnotežiti odnose između gornje i donje polovine lica, a pletenice će joj dati eleganciju.

Frizura može biti stroga i začešljana ili razbarušena i romantična za opuštenije prilike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije