Ljepota

Namirnice koje su najbolji "borci" protiv celulita

Namirnice koje su najbolji "borci" protiv celulita
Foto: Pixabay | Namirnice koje su najbolji "borci" protiv celulita

Priprema za ljeto ne podrazumijeva samo aktivan trening i upornu borbu sa viškom kilograma. Ona se odnosi i na borbu sa celulitom, koji čini da naše noge ne izgledaju najbolje, kada dođe vrijeme da iz farmerica pređemo u šorc ili suknju.

Borba sa celulitom je dugotrajna i zato je morate započeti na vrijeme, kako biste tokom ljeta imale noge iz snova. Bez obzira na fizičke kapacitete i građu, celulit je estetski problem sa kojim se bore sve žene. Celulit nije posljedica prekomjerne težine, već ga izaziva prekomjerno zadržavanje vode u tijelu, usljed nezdrave ishrane i nedostatka fizičke aktivnosti. Celulit je zapravo potkožna naslaga masnog tkiva, koja se manifestuje u vidu nepravilnih udubljenja na površini kože. Kao posljedica nezdrave ishrane, obično se kod žena pojavljuje već u pubertetskom periodu. Kao posljedica nagomilavanja ćelija masnog tkiva, dolazi do poremećaja prilikom izlučivanja toksina iz tijela, što otežava protok krvi i limfe.

Na sreću, ukoliko malo više obratite pažnju na ishranu i u svoj jelovnik uvrstite određene namirnice, borba sa celulitom, neće biti tako nezamisliva, Do ljeta bi trebalo da zaboravite na masnu i prženu hranu, ugljene hidrate i slatkiše i svoju ishranu obogatite svježim voćem i povrćem.

Vitamin C odličan je saveznik u borbi protiv celulita, a njegov  visok sadržaj možete pronaći u zelenom lisnatom povrću, kao što su špinat, blitva, kelj i brokule.

Kupine, brusnica i borovnica, kao i drugo bobičasto voće, odlični su saveznici u borbi protiv celulita, jer su bogate kalijumom i magnezijumom, koji tokom hidratacije organizma tjeraju toksine napolje.

Banana sadrži visok stepen kalijuma, koji sprječava zadržavanje viška vode u tijelu, pa je veoma važna namirnica u vašoj ishrani, ukoliko se borite sa celulitom.

Uključite i ananas, jer sadrži enzime, koji pozitivno utiču na probavu i ubrzavanje metabolizma.

Kada su napici u pitanju, preporučuju se zeleni čaj i povećana količina vode.

Ukoliko ishranu obogatite navedenim namirnicama, uz svakodnevnu fizičku aktivnost, celulit će do ljeta postati samo ružna uspomena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije