Ljepota

Napravite sami: Tri savšena pilinga za tijelo

Napravite sami: Tri savšena pilinga za tijelo
Foto: N.N. | Napravite sami: Tri savšena pilinga za tijelo

Ako postoji period u godini kada više nego inače želimo vratiti svojoj koži sjaj i mekoću, onda su to svakako jesen i zima. Kako to učiniti? Prije svega dobrim pilingom tijela jer njima koža postaje svilenkasta, glatka i mekana, ali što je bitnije zdrava.

Ne zaboravimo i da pilingom istovremeno uklanjamo mrtve stanice kože te tako potičemo njenu regeneraciju.

Ako imate masnu kožu, piling je dobro napraviti jednom nedjeljno, a ako imate normalnu i mješovitu kožu, to možete uraditi i svakih 14 dana.

Kako ne bi trošili novac na skupe wellness seanse, donosimo vam nekoliko recepata za prirodni piling od sastojaka koje sigurno imate u kući.

Morska so

Morska so je uvijek odličan izbor za piling. Pomiješate jednu šolju bademovog ili maslinovog ulja i dvije šolje  morske soli. Dodajte naribanu koru od jednog limuna i nježno izmasiraj kožu.

Nemoj koristiti krupnu so jer je preagresivna za kožu, a ako imate osjetljivu kožu koristite šećer, jer je blaži.

Kafa

Pomiješaj jednu šolju kafe, pola šolje smeđeg šećera, pola šolje maslinovog ulja i jednu čajnu kašiku ekstrakta vanilije.

Med i šećer

Promiješajte tri kašike smeđeg šećera sa tri kašike meda i pustite da ovi prirodni sastojci učine svoje. Ovaj piling možete koristiti i za lice.

Dobijene smjese samo trebate nanijeti na kožu kružnim pokretima, lagano masirajući kožu 2-3 minute, te potom isprati toplom vodom.

I ne zaboravite, tijelo posušiti laganim tapkanjem ručnika kako bi koža zadržala potrebnu vlažnost, a nakon pilinga obavezno nanesite hidratantni losion za tijelo.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije