Ljepota

Ne pijte mlijeko ako imate akne

Ne pijte mlijeko ako imate akne
Foto: Ilustracija | Ne pijte mlijeko ako imate akne

Manje probleme sa kožom možete i sami da riješite. Lice što rjeđe perite sapunima, i pijte što više vode

Akne muče mnoge i predstavljaju veliki estetski problem. Uzroci njihovog stavaranja su uglavnom genetska predispozicija, neki hormonski poremećaj ili nagomilavanje bakterija i izumrlih ćelija u porama.

- Akne se javljaju na licu, vratu, leđima i na prednjoj strani grudnog koša - kaže doktorka Dragica Marković, dermatolog u Kliničko-bolničkom centru "Zemun". - Hrana nije uzrok pojave bubuljica, ali osobe koje ih imaju trebalo bi da izbjegavaju brzu hranu i veću količinu slatkiša. Jer oni dovode do povećanja nivoa insulina u krvi koji djeluje kao testosteron, pojačava mašćenje kože i stvara uslove za pojavu bubuljica.

Liječenje akni zavisi od uzročnika i njihovog oblika. Kako bi se izborili sa ovim upornim problemom većina pokušava da ih se riješi raznim lijekovima i skupim preparatima koji ponekad i ne daju dobre rezultate.

Prije nego što odete na pregled kod dermatologa, pokušajte da sami riješite problem uz pomoć ovih nekoliko savjeta.

Ulje čajevca

Čajevac je moćan antiseptik koji vodi porijeklo iz Australije. Istraživanja su pokazala da ova biljka ima antigljivična, antivirusna, antibakterijska svojsta, i pomaže u borbi protiv infekcija kože koje dovode do nastanka akni. Pošto je ulje čajevca veoma jako i može da dovede do isušivanja kože, neophodno je da ga razblažite uljem od lavande prije nanošenja.

Izbjegavajte mlijeko

Naučna studija iz 2005.godine koju su sproveli istraživači iz Američke akademije za dermatologiju, pokazala je da postoji povezanost između konzumiranja mlijeka i mliječnih proizvoda i stvaranja akni. Hormoni i biokativni molekuli koji se nalaze u mlijeku mogu da iritiraju kožu i dovedu do stvaranja upalnih procesa.

Sapuni što rjeđe

Ne perite lice tako često sapunima, naročito ukoliko imate masnu kožu. Mnogi sapuni je isušuju, a koža poslije ovakvog pranja dodatno proizvodi masnoću i doprinosi bržem stvaranju akni. I osobe koje imaju suvu kožu trebalo bi da se pridiržavaju ovog savjeta, jer bakterije koje izazivaju akne vrlo lako prodiru u pukotine isušene kože.

Voda

Povećajte unos vode kako biste što prije izbacili toksine iz tijela među kojima se nalaze i oni odgovorni za stvaranje akni. Voda hidrira kožu i pomaže joj da ostane zdrave, a takođe trebalo bi da izbjegavate gazirane i slatke sokove. Jer u mnogim od njih postoje sastojci koji mogu da dovedu do stvaranja akni na licu i tijelu.

Kurkuma

Kurkuma je začin poznat po svojoj ljekovitosti, koji pomaže da ostanemo zdravi spolja i iznutra. Zahvaljujući svojim antigljivičnim i antibakterijskim svojstvima kurkuma pomaže da se veoma brzo riješite nežljenih akni i smanjite upalu. Napravite pastu od kurkume i vode i nanesite je svakoga dana na problematično područuje.

(novosti)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije