SP Qatar 2022.

Ljepota

Nije samo za piće: Rakija čini čuda za kosu

Nije samo za piće: Rakija čini čuda za kosu
Foto: katyandgeorge/Pixabay | Nije samo za piće: Rakija čini čuda za kosu
Nezavisne novine

Nikad ne biste pomislili da rakija može da bude pravi bjuti trik? I to je moguće jer se pokazalo da pospješuje cirkulaciju, pa je odlična za njegu vlasi.

Tajna je u tome što rakija podstiče cirkulaciju, pa ćete čim je nanesete na tjeme osjetiti toplotu i peckanje.

Postupak nanošenja je veoma jednostavan: uzmite malo rakije i nanesite je direktno na kožu glave. Zatim prstima umasirajte tečnost kružnim pokretima, tako da se rasporedi po cijeloj glavi. Zatim glavu nagnite nadolje (tako da vam kosa visi preko koljena) i nastavite na masirate još nekoliko minuta. Vrlo brzo ćete osjetiti kako je koža topla, a blag osjećaj peckanja ne treba da vas zabrinjava.

Pored toga što pospešuje cirkulaciju, rakija je moćno sredstvo za čišćenje kože, a upravo ovo je potrebno velikoj većini djevojaka danas. Naime, zbog svakodnevnog korišćenja hemijskih pakovanja, balzama, krema, pjena, lakova, gelova, kapi, silikona, sprejeva, seruma i kojekakvih ampula, naša koža glave često trpi. Sve što stavite na kosu zadržava se tu čak i nakon pranja, pa se pore prezasite i zapuše. To može da bude loše po rast kose i njen kvalitet, a nerijetko se desi i da pojačano opada. Upravo zato vam je s vremena na vrijeme potrebno nešto što će u potpunosti da očisti kožu od svega što se na njoj nakupilo – a rakija je najjeftinije i najzdravije rješenje.

Rakija se nanosi samo na tjeme.

Dakle, ne po celoj kosi i nikako na krajeve. Samo na kožu, kojoj ova količina rakije sigurno neće naškoditi. Zapravo, naši stari su na ovaj način liječili i perut i svakako su imali zdraviju i bolju kosu od nas. Uostalom, ako ste spremni da svakog mjeseca nanosite hemikalije, poput farbe i blanša na kosu, zašto biste se plašili da će jedna kašika prirodne rakije da vam naškodi…

Uvijek je kombinujte sa uljem

Maslinovo, kokosovo, grožđano… Čak i suncokretovo, ako nemate ništa drugo kod kuće. To će hidrirati kožu, a neće poništiti dejstvo rakije na cirkulaciju. Ulje zatim rasporedite i po dužini i po krajevima jer je tim dijelovima kose uvijek potrebno malo dodatne hidratacije.

Ovaj kućni tretman nemojte praktikovati češće od 1-2 nedjeljno kako ne biste previše opteretili kožu glave.

Tretman kože glave rakijom namijenjen je djevojkama koje žele da podstaknu rast kose, bilo da ona pojačano opada ili je jednostavno previše tanka. Međutim, ukoliko imate psorijazu ili bilo koji ozbiljan problem s kožom glave, nikako ne stavljajte bilo kakvu kućnu masku bez razgovora sa dermatologom.

(zadovoljna.nova.rs)

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije