Ljepota

Njega kože lica: Bakuchiol, anti-age sastojak koji djeluje poput retinola

Njega kože lica: Bakuchiol, anti-age sastojak koji djeluje poput retinola
Foto: Freepik | Njega kože lica: Bakuchiol, anti-age sastojak koji djeluje poput retinola

Skup sintetičkih molekula dobijenih iz vitamina A, retinoli, poznati su kao sveti gral pomlađujućih sastojaka. Pomlađuju, obnavljaju strukturu i kvalitet kože, zaglađuju bore, smanjuju hiperpigmentacijske mrlje, ublažavaju akne…

Retinoli su skoro savršen sastojak. Naime, imaju jednu značajnu manu - iako su efikasni, njihovo korištenje izaziva i neželjene nuspojave, a najčešće su crvenilo kože, iritacija, ljuštenje i suvoća.

Zbog toga nanošenje krema i seruma s retinolom u početku se savjetuje tek svaki drugi ili treći dan - i uvijek tokom noći. A nekim ženama i uz preduzete mjere sigurnosti ne odgovaraju, odnosno ne bi ih smjele korstiti trudnice i dojilje.

A dobra vijest za sve s osjetljivom i reaktivnom kožom koja ne toleriše retinol je da su naučnici retinolu pronašli i više nego dostojnu zamjenu - nježniju, višestruko upotrebljivu i jednako efikasnu - bakuchiol!

Bakuchiol je antioksidativna molekula ekstrahirana iz azijske biljke psoralea corylifolia, odnosno babchi. Ovaj sastojak iscjeljujućeg djelovanja ima dugu istoriju upotrebe u ajurvedskoj i tradicionalnoj kineskoj medicini, a korišten je mahom za umirenje osipa, crvenila i zacjeljenje sitnih ranica.

Preporučuje se i za masnu kožu

Poput tradicionalnog retinola, prednosti korištenja bakuchiola za njegu kože mogu uključivati glatkiju teksturu, brisanje hiperpigmentacijskih mrlja i vraćanje elastičnosti koži.

Pokazalo se da novootkriveni "biljni retinol" s jednakim učinkom kao derivat vitamina A stimuliše obnovu ćelija, ublažava bore i linije, podstiče proizvodnju kolagena, poboljšava čvrstoću kože, ublažava hiperpigmentacije. I to s puno manje nuspojava koje se često pripisuju retinolu.

Retinoli su poznati po tome što mogu biti grubi ako se u formulama nalaze u većim postocima. Isto tako, mogu biti isušujući za one s osjetljivom kožom. Zato je bakuchiol odlična alternativa jer ima protivupalna i antioksidativna svojstva koja su nježnija za kožu. Stoga bi ga oni sa suvom osjetljivom kožom mogli bezbrižnije koristiti. Zbog ovih svojstava preporučuje se i za masnu kožu i kožu sklonu aknama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije