Ljepota

Novi trend u svijetu mirisnih nota: Suptilni, intimni i senzualni "mirisi kože"

Novi trend u svijetu mirisnih nota: Suptilni, intimni i senzualni "mirisi kože"
Foto: Freepik | Novi trend u svijetu mirisnih nota: Suptilni, intimni i senzualni "mirisi kože"

S tradicijom čije početke pronalazimo u kulturi starih Egipćana, parfemi su kroz godine prošli kroz brojne transformacije, uvijek zadržavajući posebno mjesto u različitim kulturama, ali i svakodnevici brojnih pojedinaca.

Svijet parfema danas je raskošniji nego ikad. Od laganih i svježih mirisa do snažnih i moćnih parfema, danas svako može pronaći svoj savršeni mirisni potpis kroz koji će izraziti karakter i stil. Uprkos tome, u posljednje vrijeme mirisi koji plijene najviše pažnje su oni najdecentniji, takozvani skin scents.

Sintetička molekula Iso E Super

Za razliku od uobičajenih parfema koji uz tek nekoliko nanesenih kapljica ostavljaju mirisni trag, zanimljiviji su oni koji imitiraju miris kože. Baš kao što je miris kože svakoga od nas individualan, i ovi parfemi su suptilni i intimni.

Neće ih, poput običnog parfema, osjetiti svako, njihove mirisne note rezervisane su za pojedinca koji ih nosi i za onoga kome je dopušteno da priđe dovoljno blizu kako bi osjetio miris na koži.

Zapravo je riječ o nježnim mirisima koji se nanose baš kao i svaki parfem, ali su dizajnirani kako bi mirisali poput "poboljšanog mirisa kože". Nešto poput "no make-up looka" - tu je, ali ne vidi se. Razvijeni su 1973. godine u laboratoriji kao sintetička molekula Iso E Super koja mirisom podsjeća na drvene note, svježi pamuk i na nježno cvijeće.

Pitate se ima li ih smisla koristiti, ako ih samo vi možete namirisati? Poboljšani miris kože je suptilan, senzualan i sasvim poseban, kao mala podrška samopouzdanju - savršen za trenutke kada ne želite ostaviti preupečatljiv utisak.

Tajna njihove privlačnosti krije se u jednoj posebnoj mirisnoj molekuli. Skin scents uključuju ili su kreirani oko molekule Iso E Super, sintetske molekule razvijene u laboratoriji IFF-e, američke korporacije koja razvija mirise, okuse i kozmetičke sastojke. Njen miris najčešće se opisuje kao nježni drvenasti miris s malo mošusa i upoređuje s prirodnim mirisom kože, ali još bolji.

Skin scents mirisi nisu definisani samo njihovom Iso E Super ili molekula poput nje, već mekom prisutnošću mirisa koji nas podsjećaju na miris šume, svježe posteljine, vetivera ili bijelog cvijeća.

Danas, skin scents je pojam koji se koristi za sve lagane, jedva primjetne mirise.

Jedna od najpopularnijih skin scents mirisa je "Escentric Molecule 01", ali na mirisnoj sceni danas se nalazi mnoštvo nježnih parfema i toaletnih voda koji će vas osvojiti decentnim mirisom - "Elizabeth Arden White Tea", "Rosie", "Glossier You", "LOEWE 001 Woman", "Juliette Has A Gun", "Maya Base", "Neroli Portofino Acqua"...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije