Ljepota

Oporavite kosu nakon mora

Oporavite kosu nakon mora
Foto: N.N. | Oporavite kosu nakon mora

Nakon prekomjernog izlaganja suncu, moru i soli, našoj kosi ipak treba posvetiti malo više pažnje.

Kada dođemo kući s mora, većina nas ima isti problem - suva i kruta kosa i ispucali krajevi. I s obzirom na to da je sezona odmora, pročitajte nekoliko savjeta za brz oporavak vaše kose.

Frizeri kažu da, koliko se mi odmorimo na moru - toliko se naša kosa umori. Hlor, morska so, UV zraci, pijesak i vezivanje mokre kose u određenoj mjeri je umaraju i oštećuju. Zato nam obavezno nakon mora slijedi dodatna njega kose da bismo joj vratili elastičnost, zdrav izgled i sjaj.

Kako da ne spržiš kosu tokom ljeta

Ta posebna njega treba da počne još na odmoru - za početak ne smijemo da dozvolimo da nam ulje dospije u kosu dok se sunčamo, jer se kosa u tom slučaju doslovno prži. Bilo bi dobro što češće nositi šešir kako biste je maksimalno zaštitili.

Tokom ljeta bi bilo najbolje i da poštedite svoju kosu korištenja pegle ili figara te čestog feniranja. Ukoliko i ljeti koristite fen za kosu, bilo bi dobro da uključite hladno sušenje, tako vašu kosu nećete dodatno isušivati, jer svako izlaganje kose toploti dodatno oštećuje dlaku.

Njega nakon mora

Vrlo je važno temeljno prati kosu, a preporuka frizera su dječji šamponi ili šamponi bez sulfata, kako biste otklonili sve nečistoće sa dlake i tako joj dozvolili da diše. Preporučuje se pranje hladnijom, mlakom vodom i tako kosa vrati svoj sjaj. Nakon toga slijedi pakovanje za kosu, koje možete da napravite i sami i to po vrlo jednostavnom receptu: na dlan izlijte dvije kašike maslinovog ulja, rasporedite na kosu i ostavite da odstoji pola sata.

Nakon ispiranja i ponovnog šamponiranja, dobro je staviti hidratantnu masku i dodati kašičicu ulja kokosa ili jojobe, argana… Kašičica ulja kosu ne čini masnom i lako se ispire vodom.

Takođe, svakako bi trebalo malo da skratite krajeve i tako oslobodite svojoj kosi prolaz do bržeg oporavka od sezone sunčanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije