Ljepota

Ovo povrće je idealno za dijetu

Ovo povrće je idealno za dijetu
Foto: Pixabay/Ilustracija | Ovo povrće je idealno za dijetu

Tikvice su, poput krastavca, namirnica koja obilježava ljeto, iako u supermarketima mogu da se nađu tokom cijele godine. Razlikuju se ljetnje i zimske tikvice, a jedina razlika je u tome što ljetnje imaju tanju i mekšu kožu od zimskih.

Energetska vrijednost ovog povrća je 16 kilokalorija u 100 grama. Sadrže 3,4 odsto ugljenih hidrata, 1,2 odsto proteina i 0,2 odsto masti. U manjim količinama sadrže minerale: magnezijum, fosfor, bakar, gvožđe, cink, kalcijum.

Odličan su izvor Ce vitamina, a u manjoj količini sadrže vitamine Be kompleksa – tiamin, riboflavin, niacin, pantotensku kiselinu, folnu kiselinu, piridoksin, kao i vitamin Ka.

Baš kao i krastavac, tikvice su idealne za razne dijete za mršavljenje, jer sadrže vlakna i vodu. Zbog velikog sadržaja dijetnih vlakna, pogodne su i za dijetu kod povišenog holesterola i triglicerida. Kada se kupuje ovo povrće, treba uzimati one plodove koji imaju sjajnu koru bez oštećenja. Kora ne smije da bude previše tvrda, jer je onda tikvica prezrela.

Ovo povrće je odlično kako za ishranu zdravih osoba tako i za bolesne. Dijabetičari bi trebalo što češće da ih imaju na jelovniku, jer s jedne strane skoro i da nemaju ugljene hidrate, a s druge strane smanjuju resorpciju glukoze. Preporučuju se i trudnicama koje imaju gestacijski dijabetes. Kod osoba koje imaju probleme sa hipertenzijom, kalcijum i magnezijum iz tikvica djeluju na sniženje krvnog pritiska.

Djelovanjem na regulaciju masti i šećera, ovo povrće preventivno utiče na pojavu ateroskleroze, srčanog i moždanog udara. Fitonutrijenti u tikvicama djeluju antikancerogeno, jer sprečavaju mutaciju ćelija.

Ljeto je pravo vrijeme za ovu namirnicu, pa je treba jesti što više i što češće. Kada se kupuje ovo povrće, treba uzimati one plodove koji imaju sjajnu koru bez oštećenja. Kora ne smije da bude previše tvrda, jer je onda tikvica prezrela.

Tikvice se čuvaju u frižideru, neoprane, u plastičnoj kesi, do sedam dana. Mogu i da se zamrznu, ali će njihova struktura poslije odmrzavanja da bude puno mekanija. Prije zamrzavanja, isječene tikvice potrebno je blanširati u kipućoj vodi oko dva minuta.

Tikvice mogu da se kuvaju, griluju, kuvaju na pari, rendaju u supe i čorbe, pune sa mesom ili drugim povrćem ili žitaricama. Postoje i oni manje zdravi načini pripreme ovog povrća – poput pohovanja i prženja, a tokom ljeta često mogu da se nađu i na roštilju, prenosi "Politikin magazin".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije