Ljepota

Parfemi cvjetnih nota mirišu na proljeće

Parfemi cvjetnih nota mirišu na proljeće
Foto: Ilustracija | Parfemi cvjetnih nota mirišu na proljeće

Za raziku od ljetnih parfema, u mirisima za proljeće glavno mjesto zauzimaju bijeli cvjetovi, poput tuberoze, đurđevka ili ruže, koji su nadograđeni uzbudljivim notama južnog voća, kokosa, vanilije i mošusa.

Ako bismo morali da izaberemo pravi trenutak za promjenu parfema, onda bi to bio početak proljeća. Kao simbol optimizma i buđenja prirode, dolazak proljeća uvijek je savršen tajming za novi početak, a svi znamo da promjene počinju malim koracima.

Možda baš zato najveće kompanije svoje najbolje adute lansiraju upravo krajem februara i početkom marta, a iako su sva pravila u svijetu parfema odavno srušena, u njihovim kompozicijama uglavnom dominiraju cvjetne note.

Međutim, za raziku od ljetnih parfema, u mirisima za proljeće glavno mjesto zauzimaju bijeli cvjetovi, poput tuberoze, đurđevka ili ruže, koji su nadograđeni uzbudljivim notama južnog voća, kokosa, vanilije i mošusa. Upravo su takve kompozicije predstavljene i ovog puta, a među novitetima su se našla i unaprijeđena izdanja nekih kultnih parfema, ali i niz potpuno novih mirisa.

"Lancome" - La Vie est Belle Soleil Cristal

U novom mirisu iz čuvene edicije "Lancoma" dominiraju cvjetne note, a riječ je o optimističnoj kompoziciji koja je kao stvorena za proljeće i ljeto. Gornje note parfema čine mandarina, roze biber i bergamot, u sredini su ylang-ylang, iris, cvijet narandže i jasmin, a baza je rezervisana za kokos, vaniliju i pačuli.

"Michael Kors" - Gorgeous!

Cvjetno-drvenasti parfem slavi žene i njihov samouvjereni duh, pa u skladu s tim odiše vedrinom i optimiznom. Gornje note rezervisane su za buket bijelog cvijeća, gdje dominantno mjesto očekivano zauzima tuberoza. U sredini su akordi duvana dok bazu čine drvenaste note. Gorgeous! je snažan i okrepljujući miris.

"Louis Vuitton" - Etoile Filante

Čuveni parfimer Žak Kavaljer Beletru ovog puta kreirao je cvjetno-voćni miris koji budi sva čula. Dominantna nota u kompoziciji je njegov omiljeni cvijet - osmantus, koji ga čini delikatnim. Note jasmina iz Grasa i magnolije iz Kine naglašavaju cvjetni karakter parfema, dok je baršunasti aspekt postignut pomoću laganih nota jagoda.

"Tom Ford" - Tubéreuse Nue

Novi adut kuće "Tom Ford", parfem Tubéreuse Nue, takođe spada u grupu orijentalno-cvjetnih mirisa, koji je inspirisan noćnim procvatom tuberoze. Gornje note pafema čine jasmin, ljiljan i sičuanski biber, u sredini su tuberoza, smola, benzoin i kakao, a u baznim notama - jelenja koža, mošus, mahune tonke i agar.

"Marc Jacobs" - Daisy Eau So Fresh Spring

Najnoviji član Daisy porodice ujedno je i najljepši simbol proljeća dosad. Parfimer Alberto Morilas ovog puta odlučio se za uzbudljivu kombinaciju cvijeta zelenog čaja, mača čaja i roze bibera. Ako tome dodamo i prepoznatljivu bočicu s buketom cvijeća, jasno vam je da je u pitanju savršen izbor za predstojeću sezonu.

"Valentino" - Donna Born in Roma Yellow Dream

Novi parfem brenda "Valentino" jednako je energičan kao i boja koju slavi. Ovaj cilj postignut je vještom kombinacijom italijanskog limuna, koji je u gornjim notama parfema, i ruže, koja čini srce ove kompozicije. Čitava priča zaokružena je bijelim mošusom, koji unosi potrebnu dozu romantik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije