Ljepota

Parižanke su sinonim mode i stila

Parižanke su sinonim mode i stila
Foto: Ilustracija | Parižanke su sinonim mode i stila

Modni stil Parižanki vječita je inspiracija za mnoge zaljubljenice u modu, a u čemu je tajna njihovog stila, pitanje je koje ne prestaje zanimati modni svijet.

Parisian chic nešto je na čemu ostatak svijeta zavidi tip-top skockanim stanovnicama francuske prijestonice kojima uspijeva uvijek biti trendi sa šarmantnim, samo Parižankama urođenim neodoljivim pristupom modi.

Modna blogerka i jedna od najboljih francuskih ličnih stilistkinja Alois Gunut, koja se školovala na Francuskom modnom institutu, zna odgovor na ovo pitanje.

Gunutova kaže kako joj to pitanje vrlo često upućuju i njeni klijenti o tajni besprijekornog stila Parižanki, a odgovor je, dodaje, vrlo jednostavan.

Premda ona ne voli da se govori o strogim pravilima kada je u pitanju moda, francuska modna blogerka ističe da se Parižanke ravnaju prema nekoliko jednostavnih smjernica.

Ono što definiše stil Parižanki je: nonšalantan stav (efekt "probudila sam se izgledajući ovako"), elegancija, nenametljivost, senzualnost, zabavan pristup modi, individualnost i buntovništvo, odnosno kršenje modnih pravila.

"Bitno je ne zaboraviti na to da se, kad je u pitanju moda, morate prije svega zabaviti. Ukrasite kosu šarenim šalom, obucite majicu s nekim otkačenim printom, zakačite ludi broš na jaknu. Trik je u tome da previše ne razmišljate", savjetuje Gunutova.

Prije svega pametno je uložiti u bezvremenske temeljne komade poput dobrog kaputa, male crne haljine, klasičnih hlača ili balonera koji vam dobro pristaju i oko kojih ćete uz pomoć modnih detalja graditi svoj stil.

Klasični krojevi

Premda se unazad nekoliko godina nose oversized modeli kaputa i jakni, najmanje ćete pogriješiti klasičnim krojevima koji prate liniju tijela jer pristaju svakoj figuri.

Baloneri i kaputi ovakvih krojeva biće uvijek in, a ukoliko ste raspoloženi za malo modne ekstravagancije, odaberite neki u lijepoj crvenoj jer ćete ga moći kombinovati uz neutralne nijanse, a izgledaće uvijek sjajno.

Pruge

Bretonske prugice su pariški chic komad koji će uvijek biti in, a najbolje su srednje pruge koje nisu ni preširoke ni preuske.

Majica s prugama sjajno se slaže i s cvjetnim uzorkom, ali i životinjskim printom, pa i s batik uzorkom.

Beretka

Beretka je takođe nešto što se vezuje za Parižanke.

Ljepota beretke je u tome da se može nositi na više načina, povučena naprijed, povučena ustranu ili jednostavno preko cijele glave, dok vam je kosa istovremeno "ugurana" u nju. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije