Ljepota

​Pet ljetnjih pravila za njegu plave kose

​Pet ljetnjih pravila za njegu plave kose
Foto: lookstudio/Freepik | ​Pet ljetnjih pravila za njegu plave kosu

Održavanje plave kose tokom ljeta zahtijeva malo više napora, a može biti izazovno zbog povećane izloženosti suncu i elementima koji mogu uticati na njenu boju i zdravlje.

Sunčeve zraci mogu izblijedjeti plavu nijansu, dok suvi vazduh i hlorisana voda mogu doprinijeti suvoći i lomljivosti vlasi.

Svi elementi s kojima uglavnom dolazimo u kontakt u ljetnjem periodu: slana voda, hlor, UV zraci, mogu negativno uticati na našu nijansu kose, a posebno ovo važi za farbanu plavu kosu, prenosi Superžena.

Zato treba da ispratite nekoliko pravila pomoću kojih ćete tokom ljeta uspjeti da "sačuvate" kosu od mnogih faktora i zadržite boju koju ste napokon dobili.

Izbjegavajte direktno sunce

Zaštitite kosu isto koliko štitite i kožu, jer i na nju utiče UV zračenje - dovodi do isušivanja kose i blijedi boju. Zračenje kosu može učiniti previše žutom, što nikako ne želimo. Nosite šešir ili nanesite zaštitne sprejeve.

Pametno perite kosu

Prečesto pranje kose, pogotovo kada je svjetlija, može ukloniti prirodna ulja i isprati boju mnogo brže. Tome se možete suprotstaviti tako što ćete nanositi manje šampona, a više regeneratora. Najbolje bi bilo da u rutinu uključite barem jednom ili dva puta nedjeljno duboku njegu sa maskama, kako biste oporavili kosu.

Zamijenite glavu tuša

Uzmite u obzir i investiranje u glavu tuša s filterom koji će smanjiti nastanak tvrde kose. Neprečišćena voda sadrži minerale koji će oksidirati vašu boju i učiniti je žutom. Ovom takođe potpomaže i ispiranje kose hladnom vodom.

Pazite na hlor

Pazite da zabava na bazenu ne pretvori vašu boju kose u zelenu! Ovo ćete spriječiti tako što ćete kosu prije ulaska u bazen pokvasiti filtriranom vodom. Na ovaj način će upiti više čiste vode nego one iz bazena, pa samim tim hlor neće uspjeti da joj izmijeni boju.

Isprobajte tretman "glazure"

Da biste fiksirali boju i spriječili da blijedi i diskoloraciju, zakažite tretman glazure kod vašeg frizera. On ne sadrži amonijak niti peroksid i neće uticati na vašu boju. Dobićete samo sjaj i dodatnu zaštitu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije