Ljepota

Pet mirisa koji pozitivno utiču na raspoloženje

Pet mirisa koji pozitivno utiču na raspoloženje
Foto: Pixabay | Pet mirisa koji pozitivno utiču na raspoloženje

Postoje određeni mirisi koji u našem mozgu izazivaju pozitivna osjećanja koja traju satima

Dobar parfem je ona koji ima mirisnu notu koja izaziva emocije, dobro raspoloženje, optimizam.. Otkrili smo čak 5 najčešćih i najmoćnijih mirisnih nota koji utiču na sve ljude pozitivno:

Bergamot

Drvo bergamot narandže cvjeta zimi, a iako je plod veoma gorak, cvijet se često koristi u parfemima zbog svoje citrusne arome. Ona je svježa i savršena kada vam je potrebna dodatna doza energije i pozitivnih asocijacija zbog čega se dugo u aromaterapiji koristi protiv depresije i anskioznosti, piše Buro24/7.

Pošto podiže raspoloženje, bergamot je idealna mirisna nota za početak dana.

Jasmin

Jasmin se smatra jednim od najvažnijih sastojaka za izradu parfema, a potrebna je jedna cijela tona ručno uzbranih cvjetova kako bi se dobila samo jedna litra esencijalnog ulja. Svjež ali kremast i bogat, jasmin može biti i parfem sam za sebe, on podiže samopouzdanje i čini da se osoba koja ga nosi osjeća moćno.

Koristite jasmin u posebnim prilikama kada želite da zračite samopouzdanjem i budete neobjašnjivo privlačni - mada, zar nije svakodnevan život najbolja prilika za to?

Bijeli Mošus

Mošus se koristi za izradu parfema vekovima, a danas je mošus koji se dobijao od tibetanskih jelena gotovo u potpunosti zamenjen sintetičkim koji, osim što daje svežinu, čini i druge sastojke parfemskih kombinacija dugotrajnijim. Mošus je ultimativna nota koja će učiniti da se osećate dobro, smireno, manje anksiozno.

Parfemi sa mošusom su odlični za svakodnevnu upotrebu ili kad god vam je potrebno da popravite raspoloženje.

Vanila

Vanila se tradicionalno smatra afrodizijakom, a bilo da je u pitanju prirodna ili sintetička varijacija na temu, danas je neizostavan dio orijantalnih i gurmet parfema. Često je nazivaju i crnim zlatom, a sama po sebi je slatka i topla poput zagrljaja.

Nosite parfeme koji u sebi imaju vanilu kad god želite da se osjetite zavodljivo.

Sandalovina

Sandalovina se dobija od vrste arometičnog drveta i vijekovima se koristi kako za kozmetiku tako i za religijske rituale. Smatra se da svojim kremastim, utješnim, gotovo mliječnim mirisom vraća harmoniju i ravnotežu umu i osećanjima.

Ukoliko ste pomalo uznemireni, sandalovina će vas umiriti ali i probuditi senzualnost.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije