Ljepota

Pet trikova za brži rast kose

Pet trikova za brži rast kose
Foto: Pexels | Pet trikova za brži rast kose

Kosa je jedan od ključnih elemenata našeg izgleda i samopouzdanja.

Osim estetskog aspekta, zdrava i bujna kosa simbolizuje i naše opšte zdravlje. Međutim, mnogi od nas se suočavaju sa izazovima sporog rasta kose ili stanjivanjem kose, što može biti frustrirajuće.

Srećom, postoji niz trikova i savjeta koji mogu pomoći u podsticanju rasta kose i očuvanju njenog zdravlja.

Minimum toplote

Pravilo broj jedan za podsticanje bržeg rasta kose je jednostavno: smanjite upotrebu toplote na minimum. Ako ste svakodnevno navikli da koristite peglu za ravnanje, fen za sušenje ili uvijače, vrijeme je da razmislite o zdravlju vaše kose. Kontinuirana izloženost toploti može oštetiti kosu, čineći je suvom, lomljivom i sklonom pucanju. Iako može zvučati kao izazov za one koji su navikli na stilizovanje kose toplotom, postoji nekoliko koraka koje možete preduzeti da biste smanjili ovu štetnu praksu. Umjesto da kosu odmah stilizujete nakon pranja, dozvolite joj da se prirodno osuši na vazduhu što je češće moguće. Takođe, razmislite o tome da  korišćenje toplote za oblikovanje kose svedete na minimum, ili čak da se potpuno odreknete nje neko vrijeme. Uzmite u obzir 30-dnevni izazov bez korišćenja toplote na kosi. Bićete iznenađeni koliki napredak možete vidjeti u zdravlju i brzini rasta vaše kose nakon samo mjesec dana. Vaša kosa će vam biti zahvalna, a dugi, zdravi pramenovi postaće vaša nova stvarnost.

Pauzirajte farbanje

Koliko god žudjeli za osvježavajućim, svjetlijim izgledom ovog ljeta, ključni korak za podsticanje bržeg rasta kose jeste izbjegavanje pretjeranog korišćenja izbjeljivača. Iako izbjeljivanje može donijeti svjetlije nijanse koje želite, važno je biti svjestan potencijalnih šteta koje može nanijeti vašoj kosi. Pogotovo za one koji teže ka svjetlijim tonovima, bijeljenje može izazvati ozbiljna oštećenja kose. Ako ipak želite postepeno posvetliti kosu, razmislite o korišćenju boje za kosu koja to omogućava na bezbjedan način. Važno je da budete strpljivi i da kosu posvjetljujete postepeno, umjesto da pokušavate preći iz tamnih u svijetle nijanse u jednom potezu. Važno je da pružite kosi dovoljno vremena da se oporavi između tretmana i da je adekvatno njegujete kako bi se izbjegla dodatna oštećenja. Odmor od hemijskih tretmana može pomoći da se smanji lomljenje i stanjivanje kose, pružajući joj priliku da se prirodno obnovi.

Počnite da koristite ulja, što prije

Ulja su izvanredan prirodni način da obnovite, hidrirate i ojačate kosu, no ključno je koristiti samo 100% prirodna ulja, a ne serume ili mješavine ulja sa dodatkom hemikalija koje se često nalaze u proizvodima iz apoteke. Kokosovo ulje, ricinusovo ulje, arganovo ulje i jojobino ulje jesu zaista neverovatno dobra za podsticanje rasta i očuvanje zdravlja kose. Jednostavan način da iskoristite ova ulja jeste da napravite svoju mešavinu: nakon što se istuširate, pomešajte ova četiri ulja i nežno umasirajte u vlažnu kosu, počevši od krajeva prema korenu. Bitno je ne koristiti previše, često je malo dovoljno! Birajte organska i hladno ceđena ulja kako biste osigurali najviši kvalitet za vašu kosu. Nakon što počnete koristiti ova prirodna ulja, primjetićete nevjerovatne rezultate – vaši pramenovi će postati glatki, svilenkasti i mirisni, uz dodatnu korist što će vaša kosa postati jača i zdravija iznutra.

Zamijenite gumice kopčama i šnalama

Ovaj jednostavan trik može napraviti veliku razliku u zdravlju i izgledu vaše kose, a mnoge devojke ga možda još uvek nisu otkrile: zamenite tradicionalne vezice za kosu kopčom ili šnalom za kosu. Čvrsto vezivanje kose elastičnom trakom može uzrokovati povlačenje kose na vlasištu, a konstantno povlačenje na istom mestu može dovesti do oštećenja kose i opadanja. Umesto toga, pokušajte da promenite način na koji oblikujete kosu koristeći pletenice, uvijanje, punđe i slično, a zatim je fiksirajte kopčom za kosu. Kopča drži kosu dalje od lica i vlasišta, minimizujući potencijalno oštećenje koje može izazvati elastična traka.

Pravite duže pauze između pranja kose

Koliko god da je osvežavajuće imati čistu i svježu kosu svaki dan, ako želite da podstaknete brži rast kose, razmotrite smanjenje učestalosti pranja. Kada perete kosu šamponom, uklanjate prirodna ulja, poznata kao sebum, koja pomažu da vaši pramenovi ostanu hidrirani. Prečesto pranje kose može isušiti vlasi, što dovodi do lomljenja i oštećenja. Optimalna učestalost pranja kose zavisi od nekoliko faktora. Ako imate tanju kosu ili se bavite teškim fizičkim aktivnostima, možda ćete morati da perete kosu svakodnevno. Međutim, pokušajte produžiti interval između pranja barem na svaki drugi dan. S druge strane, ako imate gušću i manje masnu kosu, vjerovatno možete izbjegavati pranje kose nekoliko dana. Pronalaženje optimalnog rasporeda pranja kose može biti ključno za očuvanje zdravlja kose i podsticanje njenog bržeg rasta, prenosi Super žena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije