Ljepota

Pet znakova da ste fit iako vaga pokazuje drugačije

Pet znakova da ste fit iako vaga pokazuje drugačije
Foto: Pixabay | Pet znakova da ste fit iako vaga pokazuje drugačije

Sljedeći put kad stanete na vagu i ne ugledate očekivanu brojku (iako ste strogo pazili na prehranu i vježbali), nemojte biti razočarani. Manje kilograma na vagi nije jedina potvrda da ste smršavili niti da ste fit i u dobroj fizičkoj spremnosti. Samopouzdanje će vam podići i ovih pet dragocjenih znakova koje vam sprava za mjerenje tjelesne težine neće pokazati.

1. Kako vam stoji odjeća

Vaga vam neće pokazati jeste li izgubili samo centimetar ili ste smršali za cijeli konfekcijski broj. Mišići su mnogo kompaktniji od masnog tkiva, što znači da će vam odjeća vrlo vjerovatno bolje stajati ako ste dobili mišiće i izgubili salo.

2. Koliku mišićnu masu imate

Mišići su teži od masnog tkiva pa ako vaga pokazuje istu kilažu ili čak veću, a vježbali ste i pazili na prehranu, to može značiti da ste istopili salo i izgradili mišiće. To će vam pomoći dugoročno jer tijelo sagorijeva više kalorija kako bi mišiće snabdjelo energijom nego što ih sagorijeva kada imate više masnog tkiva.

3. Koliko povrća i voća pojedete svaki dan

Vaga vam ne govori što se događa u vašem organizmu, naročito kad je riječ o tome unosite li dovoljno hranjivih materija. Ono što svakodnevno unosite organizam mnogo je važnije za vaše cjelokupno zdravlje i fizičku spremnost od brojke koju pokazuje vaga.

4. Koliko ste naučili o zdravom načinu života

Želite li smršati dugoročno, važno je da se edukujete o zdravom življenju te o strategijama mršavljenja i održavanja tjelesne težine koje će vama najbolje odgovarati. Vaga vam neće pokazati što ste sve naučili o zdravijem načinu života kao ni to koje ste sve navike, od kojih ćete u godinama pred vama profitirati tjelesno, a onda i mentalno, usvojili.

5. Koliku težinu možete podići i koliko možete pretrčati

Vaga vam neće reći u kakvoj ste fizičkoj formi. I ljudi s kojim kilogramom viška mogu biti superfit te uspješno dizati utege i pretrčati impresivne dionice.

(Zadovoljna.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije