Ljepota

Pogledajte šta su nosili poznati na krunisanju kralja Čarlsa i kraljice Kamile (FOTO)

Pogledajte šta su nosili poznati na krunisanju kralja Čarlsa i kraljice Kamile (FOTO)
Foto: Tanjug/AP | Pogledajte šta su nosili poznati na krunisanju kralja Čarlsa i kraljice Kamile (FOTO)

Nakon što je na tronu punih 70 godina sjedila kraljica Elizabeta II, koja je preminula u septembru 2022. godine, to mjesto je sada zauzeo njen sin kralj Čarls. Inače, britanska monarhija jedina je u svijetu koja je još zadržala običaj krunidbe.

Nakon smrti kraljice Elizabete II, širom Velike Britanije morale su se dogoditi velike promjene, na primjer morali su se mijenjati stihovi himne iz "God Save the Queen" u "God Save the King". Takođe, morao se mijenjati izgled valute jer je na njoj donedavno bio kraljičin lik. Na krunidbi su se okupile zvanice iz cijelog svijeta, a osim plemstva tu su bile i brojne zvijezde poput Keti Peri, supruga američkog predsjednika Džil Bajden s unukom Finegan, te supruga ukrajinskog predsjednika Olena Zelenska u pratnji ukrajinskog premijera Denisa Šmihala.

Krunidbi je prisustvovao i princ Hari, vojvoda od Saseksa, ali bez Megan Markle. Osim svečane ceremonije, mnogima je za oko zapeo i modni odabir uzvanica.

 

Kralj Čarls i buduća kraljica Kamila odabrali su za krunidbu bijele kombinacije koje su odisale elegantnošću. Kamila je zablistala u bijelom kompletu sa zlatnim detaljima koji je nosila uz raskošan bijeli plašt, dok je za nakit odabrala dijamantsku ogrlicu.

Čarls je pokazao svu raskoš kraljevske porodice u crvenom vojničkom odijelu sa zlatnim detaljima, uz koje je odabrao bijeli plašt. Za vrijeme ceremonije presvukao se u bijelo odijelo te zlatni plašt koji je napravljen 1821. godine za krunidbu kralja Džordža IV te ponovo prepravljen za krunidbu kraljice Elizabete II, kada je i zadnji put nošen.

Princeza od Velsa Kejt Midlton i princ Vilijam izazvali su oduševljenje elegantnim plavim plaštevima u ceremoniji krunidbe. Kejt je odabrala raskošnu bijelu haljinu s potpisom Aleksandera Mekvina sa srebrnim detaljima na ivici haljine i rukava, dok je plašt bio kraljevskoplave boje s crvenim detaljima. Princ Vilijam odabrao je plašt tamnije plave boje s crvenim i bijelim detaljima, ispod kojeg je nosio kraljevsku odoru.

Od nakita Kejt je izabrala jednostavnu, ali elegantnu tijaru ukrašenu srebrnim lišćem te viseće naušnice s detaljima lišća te bijelim biserom. Odabrala je i nakit princeze Dajane. Princeza Šarlot takođe je imala tijaru ukrašenu cvjetnim motivima, koja je odlično odgovarala uz bijelu haljinu sa kratkim plaštom.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Vogue (@voguemagazine)

 

Kejti Peri, Lionel Riči i Andrea Bočeli bili su glavni izvođači na koncertu povodom krunidbe. Na šarolikom programu našao se i muški sastav "Take That" u sadašnjem obliku, bez osnivača Robija Vilijamsa, i kompozitor klasične glazbe Aleksis Frenč.

 

 

Kejti je privukla pažnju u kompletiću boje lavande, a upravo su ljubičasto-rozi tonovi vodili glavnu riječ na toaletama većine prisutnih uzvanica. Ružičasti kompletić obukla je i španska kraljica Leticija Ortiz, čiji je autfit posebno istaknuo njenu vitku figuru, a mnogi korisnici na društvenim mrežama su ga proglasili najboljim stajlingom krunidbe. Sličnu kombinaciju odabrala je i norveška princeza Meti-Marit, baš kao i ostale dame iz javnog života.

Prva dama Kanade Sofi Trudeu, uz pratnju supruga i predsjednika Džastina Trudea, stigla je na krunidbu u svijetloružičastoj haljini s detaljima tila, koju je kombinovala uz elegantan šešir iste boje, dok se Džastin odlučio za klasiku u crnom, elegantnom odijelu.

Krunidbi su prisustvovali francuski predsjednik Emanuel Makron i njegova supruga Brižit, koja je na sebi imala blijedoružičasti kaput i haljinu princes kroja, koje je kreirao Nikolas Gheskuiere iz kuće "Louis Vuitton".

Instagram
Instagram

Svojom modnom kombinacijom istakla se Akshata Murti, supruga britanskog premijera Rišija Sunaka, koja je odabrala haljinu savremenog retro kroja zanimljive plave nijanse popularnog londonskog brenda "Self-Portrait", uz koju je kombinovala crne modne dodatke.

Prva dama Ukrajine Olena Zelenska elegantnu haljinu uskladila je uz kaput iste boje, dok je monotoniju razbila salonkama upečatljive bijele boje.

Priznata britanska glumica, scenaristkinja i komičarka Ema Tompson je za krunidbu odabrala crnu haljinu do koljena, koju je kombinovala uz efektan crveni kaput s cvjetnim uzorkom. Autfit je zaokružila crnim salonkama sa srebrnim detaljima te malom, srebrnom clutch torbicom.

Britanska ministarka unutrašnjih poslova Suela Braverman odlučila se za komplet neutralne, svijetlosive nijanse uz koji je ukombinovala modne dodatke u svijetlim nijansama, poput clutch torbice sa šljokicama, srebrnim pump štiklama sa šljokicama te upečatljiv šešir od tila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije