Ljepota

Posvijetlite kosu uz pomoć limuna

Posvijetlite kosu uz pomoć limuna
Foto: N.N. | Posvijetlite kosu uz pomoć limuna

U strahu da ne oštetimo kosu kemijskim sredstvima i nestručnim rukovanjem, žene su sklone ovih dana spas pronaći u prirodnim metodama.

Ako muku mučite sa žutim odsjajem ili jednostavno samo želite posvijetliti kosu možda je vrijeme da isprobate trik s limunovim sokom.

Ispiranje kose limunovim sokom najpoznatiji je prirodni način za posvjetljivanje kose, a ako se odlučite isprobati ga biće vam potreban svježi limun, bočica s raspršivačem i cjedilo (ili gaza). Količinu limuna prilagodite dužini svoje kose, odnosno ako je ona duža upotrebite dva do tri limuna za ovaj proces.

U posudu iscijedite limun te dobijeni iscijeđeni sok pomiješajte s pola šoljice tople vode. Pritom nastojte da omjer sastojaka bude ravnomjeran te nemojte dopustiti da u otopini ima više limunovog soka nego vode. Nakon što dobro promiješate otopinu ulijte ju kroz cjedilo u bočicu s raspršivačem kako bi je mogli ravnomjerno pošpricati po cijeloj dužini kose.

Kod ove metode ključan je uticaj sunca, stoga izađite vani kako bi se kosa mogla lagano osušiti. Preporučuje se da na suncu provedete jedan do dva sata, a pritom naravno ne zaboravite nanijeti i odgovarajuću kremu sa zaštitnim faktorom. S obzirom na situaciju i aktuelnu pandemiju ne zaboravite slijediti pravila i mjere zaštite koje su donesene vezano uz boravak na javnim mjestima. Stoga osim kratke šetnje, kao sjajna solucija za isprobavanje ove tehnike nameće se provođenje vremena na balkonu ili terasi u društvu dobre knjige ili čaše vina. Neka ovo vrijeme bude posvećeno baš vama!

Kada je kosa potpuno osušena trebate je isprati vodom. No, postoji još jedan mali trik koji može poboljšati krajnji rezultat - umjesto vode iskoristite čaj od kamilice. Naime, cvjetovi kamilice sadrže apigenin, flavonsku žutu boju koja dodatno posvjetljuje kosu. Ipak, budite oprezni u primjeni ove tehnike! Limun može biti koristan za kosu, no ako ga prečesto koristite može ju isušiti i oštetiti. Stoga nastojte ovu metodu koristiti jednom sedmično, a kosu u idućem pranju obavezno nahranite maskom kako bi zadržala zdrav izgled i blistavost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije