Ljepota

Povratak prognanog Galijana

Povratak prognanog Galijana
Povratak prognanog Galijana

Britanski dizajner Džon Galijano sa stilom se vratio na modnu scenu, tri i po godine nakon što je otpušten sa mjesta glavnog kreatora u modnoj kući "Kristijan Dior".

Talentovani i provokativni britanski dizjaner svoj prvi modni defile visoke mode održao je u ponedjeljak veče u Londonu, gradu u kojem je odrastao i zabilježio svoje prve uspjehe. Najnovije Galijanove kreacije rađene su za modnu kuću "Martin Margiela", koja pripada grupaciji OTB.

"Biće interesantno vidjeti da li je vrijeme provedeno van modne industrije doprinijelo Galijanovoj kreativnoj evoluciji", napisala je početkom januara na svom blogu novinarka "New York Timesa" Vanesa Fridmen.

Istoričarka mode Lidija Kamitsis je istakla da bi taj defile mogao označi novi početak za dizajnera koji tvrdi da više ne pije, da je napravio veliki psihološki rad na sebi i izvinio se u više navrata, negirajući da je rasista ili antisemita.

"Svijet mode ima veoma kratko pamćenje. Obožava ono što je donedavno mrzio, mrzi ono što je obožavao, ubija kao što vaskrsava. To je veoma ciničan i prevrtljiv svijet", dodala je ona.

A upravo tako je i bilo. Galijanov povratak je oduševio prisutne, među kojima je bila i nekolicina njegovih prijatelja koji ga se nisu odrekli ni kada su mu svi drugi okrenuli leđa, poput urednice američkog "Voguea" Ane Vintur. Među onima koji su podržali ovog modnog znalca i njegovu povratničku reviju je i model Kejt Mos, čiju je vjenčanicu dizajnirao upravo Galijano, ali i Kristofer Bejli, izvršni direktor britanskog brenda Burberry.

Pored njih, reviji je prisustvovao i poznati dizajner Manolo Blanik, koji je rekao da mu je drago što se Galijano vratio iz divljine.

"Da, to je Džon Galijano, tako da je to O.K., fantastično. Revija je bila predivna, drago mi je što ponovo radi", rekao je on.

Hilari Aleksander, poznata britanska modna novinarka, bila je više nego oduševljena revijom.

"Revija je bila senzacionalna. Apsolutno sam oduševljena, zapravo, ne mogu biti srećnija. To je Galijano, iz njegovih najboljih dana. Sama revija je bila fantastično osmišljena, sa maskama, školjkama, zlatnim vezom. Predivno", rekla je ona.

Poroci i antisemitizam

Džon Galijano je 2011. bio uhapšen zbog pijanstva u jednom pariskom baru i osuđen zbog antisemitskih izjava. Nakon što je ubrzo potom dobio otkaz u "Dioru", na čijem je čelu proveo uspješnih 15 godina, 54-godišnji kreator je bio na rehabilitaciji od alkohola i droga u SAD. Od tada je gotovo bio nestao sa modne scene. Jedini izuzetak bila je kolekcija koju je 2013. kreirao za Oskara de la Rentu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije