Ljepota

Preskakanje konopca dobro za psihičku stabilnost

Preskakanje konopca dobro za psihičku stabilnost
Foto: N.N. | Preskakanje konopca dobro za psihičku stabilnost

Istraživanja su pokazala da je preskakanje konopa jedna od djelotvornijih vježbi za poboljšanje gustine kostiju.

Osim toga, ova vrsta rekreacije sprječava da dođe do povrede stopala, zglobova i koljena. Razlog je taj što preskakanje konopa ne samo da poboljšava koordinaciju pokreta, već jača mišiće stopala, mišiće oko zgloba i koljena, smanjujući rizik od povreda.

Iako mnogi smatraju da preskakanje konopa jača samo mišiće zadnjice, butina i listova, istina je drugačija. Naime, i gornji dio tijela poprilično je angažovan samim okretanjem konopca. Pri tome, mišići koji stabilizuju cijeli torzo poput stomačnih i mišića donjeg dijela leđa rade kako pri odskoku tako i pri doskoku.

Preskakanje konopa ima bitnu ulogu u održavanju fizičke kondicije, gubljenju masnih naslaga i celulita, pozitivno utiče na cjelokupno zdravstveno stanje, pa čak i raspoloženje i psihičku stabilnost. Prednost ovog vida rekreacije je što je svakom dostupna i jeftina. Za samo 10 minuta standardnog preskakanja užeta može da se eliminiše od 100 do 160 kalorija.

Tri puta po 10 minuta

Preskakanjem konopca svakog dana po 30 minuta nedjeljno može da se izgubi kilogram tjelesne težine uz dijetalnu ishranu. Ukoliko ne možete da izdržite da preskačete konop pola sata, trening podijelite u tri puta po 10 minuta.

Zagrijavanje

Da biste se dobro zagrijali prije bilo kojeg treninga ili prije trbušnjaka i čučnjeva, najbolji način je da preskačete konop petnaestak minuta.

Dobro i za psihu

Poznato je da vježbanje, čak i kratko – od 20 minuta dnevno pozitivno utiče na rad mozga. Vježbe koje zahtijevaju fizičku i mentalnu angažovanost, poput preskakanja konopa, imaju veći uticaj na kognitivno razmišljanje od običnih, monotonih vježbi poput trčanja na traci i vožnje sobnog bicikla.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije