Ljepota

Prirodna ulja za njegu lica i tijela

Prirodna ulja za njegu lica i tijela
Foto: Couleur/Pb | Prirodna ulja za njegu lica i tijela

​Jedna od vodećih kompanija za ispitivanje tržišta 2019. godine je objavila da 39 odsto ispitanika proaktivno traži prirodne proizvode, a čak 80 odsto njih smatra da unošenje ekstrakta voća, povrća i čaja čini proizvode za ljepotu i njegu privlačnijim.

Zato i ne čudi što se upravo prirodna ulja sve češće spominju kada je riječ o njezi kože, borbi sa ožiljcima, strijama i neujednačenim tenom.

Ugledni stručnjaci širom svijeta preporučuju korišenje prirodnih ulja za prevenciju nastajanja strija u trudnoći, tokom naglog rasta i razvoja tinejdžera i mršavljenja, odnosno prekomijerenog povećanja tjelesne težine.

Borba sa ožiljcima je malo složeniji proces, budući da on podrazumijeva zacjeljivanje i pojačano stvaranje ćelija kolagena na mjestu rane. Naime, u toku sazrijevanja ožiljci prolaze kroz mnoge promjene, ali su uvijek trajni.

Prirodna ulja su vrlo djelotvorna za sve tipove kože. Riječ je o masnoćama koje se dobijaju iz ploda, najčešće hladnim cijeđenjem, zahvaljujući čemu se ne gube aktivni sastojci.

Ulje lavande

Opojan i prepoznatljiv miris lavande čest je u farmaceutskoj industriji. Lavandu je moguće pronaći u većini lijekova namijenjenih liječenju akni i ožiljaka, jer je lavanda poznata po antiseptičkom dejstvu.

Ona sadrži snažne antioksidanse koji pomažu u borbi protiv zagađivača kože, a ujedno čini kožu čvršćom i zategnutom. Ulje lavande podstiče regeneraciju ćelija i tako osigurava mladoliku kožu.

Ulje nevena

Neven je poznat lijek protiv pelenskog osipa kod novorođenčadi, a manje poznat podatak je da ulje napravljeno od ove biljke ima i antigljivična svojstva.

Njime se liječe i upalni proces na koži, a koristi se i u tretmanu saniranja i ublažavanja ekcema, psorijaze i atopijskog dermatitisa.

Ulje ruzmarina

Iako se ruzmarin najčešće koristi kao začin, ulje ruzmarina ima široku primjenu. S obzirom na to da je veoma jako, često ga miješaju sa drugim uljima.

Ali svakako svojim detoksikacijskim djelovanjem umiruje kožu, a uz dodatna druga ulja umanjuje celulit i strije.

Ulje kamilice

Čaj od kamilice su svi bar jednom konzumirali, a neki ga i redovno koriste kao piće ili za umivanje. Ova malena biljka mnogo je više od čaja za opuštanje i bolju probavu.

Ulje kamilice vrlo je popularno u kozmetici, jer pomaže zarastanju rana, ublažavanju ožiljaka i odstranjivanju mrlja na koži. Pravilnim korišćenjem ulje kamilice uklanja masni sjaj i čisti kožu od toksina i bakterija.

 

(Telegraf.rs) 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije