Ljepota

Prugice, bezvremeni modni trend za ljetne dane

Prugice, bezvremeni modni trend za ljetne dane
Foto: N.N. | Prugice, bezvremeni modni trend za ljetne dane

Iako su odavno prerasle ljeto i postale rado viđeni klasik u svim godišnjim dobima, prugice na odjeći najčešća su asocijacija na ljetne dane.

Nekad prepoznatljivi uzorak mornara, koji su nosili bijele majice s tamnoplavim prugama, mornarski stil vremenom je evoluirao i pronašao put do ženske garderobe, služeći kao inspiracija mnogim dizajnerima. Široke ili tanke, vodoravne ili okomite, raznih boja, prugice se ubrajaju među idealne ljetne kombinacije te caruju gotovo svim ljetnim detaljima.

A kada su ljetni mjeseci u pitanju, postoje uzorci kojih se baš nikada ne odričemo. Naravno, govorimo o tačkastom uzorku, kao i onom na prugice, kojem se iz sezone u sezonu iznova vraćamo. Prva naznaka ovog trenda bila je prugasta plava košulja, a nakon koje je bilo pitanje vremena kada ćemo u istom uzorku početi viđati i druge modne komade. Tako nema high street brenda, a da u njegovoj ponudi ne možemo pronaći barem jedan prugasti modni komad - od haljina, preko sukanja i bluza, pa sve do hlača, prugice su postale novi vjesnik ljetnih mjeseci.

Posebno su omiljene mornarske prugice, odnosno plavo-bijela kombinacija koja unosi dozu bezvremenog šika u sve outfite, pa ako planirate investirati u jedan komad ove sezone koji će vaše dnevne, ali i večernje modne kombinacije učiniti elegantnijima, onda je ovo odabir s kojim nema greške.

ISTRAŽIVANJE

Prema istraživanju globalnog modnog pretraživača "Lyst", putem kojeg se mogu kupiti odjeća i modni dodaci više od 9.000 brendova, potražnja za komadima s prugastim uzorkom u ljetnim se mjesecima povećava za 270 odsto. Naime, prva asocijacija u vezi sa ovim uzorkom koja padne na pamet prosječnom kupcu su mornari, a taj se pojam opet nadovezuje na more i ljeto. Stoga su svake sezone među najtraženijim prugastim komadima pamučne majice s vodoravnim plavo-bijelim ili crveno-bijelim linijama koje je dvadesetih godina prošlog vijeka popularizovala francuska dizajnerka Koko Šanel nadahnuta uniformom francuskih mornara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije