Ljepota

Riješite se masne kose uz ove trikove

Riješite se masne kose uz ove trikove
Foto: N.N. | Riješite se masne kose uz ove trikove

Nekima se kosa masti povremeno, najčešće jer su čekali s pranjem kose koji dan duže no što treba, dok je drugima to svakodnevan problem koji najčešće nastaje zbog hormona i pretjeranog lučenja sebuma.

Bez obzira na razlog zbog kojeg se vaša kosa masti, postoje jednostavni, učinkoviti, jeftini i posve prirodni trikovi koji će vam pomoći da zauvijek kažete zbogom masnoj kosi.

Soda bikarbona

Soda bikarbona odlično djeluje kao šampon za suho pranje, ali i za učinkovito pranje masne kose. Sodu bikarbonu pospite po cijelom vlasištu i kosi, a zatim dobro iščetkajte kosu. Možete i pomiješati supenu kašiku sode bikarbone s 3-4 supene kašike vode pa tu mješavinu nanijeti na mokru kosu, ostaviti da djeluje nekoliko minuta i zatim isprati. Za što bolje rezultate ponovite postupak dva puta sedmično.

Ulje čajevca

Ovo je naročito dobro rješenje za one koji imaju masnu kosu povezanu s peruti. Za ovu kupku za kosu potrebno je 15 kapi ulja čajevca i 30 ml baznog ulja, poput ulja jojobe ili kokosova ulja. Pomiješajte bazno ulje i ulje čajevca, mješavinu nanesite na vlasište i zatim ravnomjerno po cijeloj dužini kose. Ostavite da djeluje najmanje jedan sat prije nego što isperete. Ako niste osjetljivi na ulje čajevca, možete ga nanijeti i direktno na vlasište. Postupak ponavljajte dva do tri puta sedmično.

Kombinacija aloe vere i limunova soka

Aloe vera ima snažno adstringentno djelovanje, ali je i hranjiva zahvaljujući svom sastavu bogatom raznim nutrijentima. Zbog toga može imati dvostruko pozitivan učinak na kosu: reguliše lučenje sebuma i omekšava kosu.

Za ovu kupku za kosu potrebno vam je 1-2 čajne kaščice gela aloe vere, supena kašika limunovog soka i šoljica vode. Pomiješajte dvije kašike gela s limunovim sokom, dodajte vodu i dobro promiješajte. Isperite tom mješavinom kosu, po mogućnosti nakon šamponiranja, ostavite da djeluje samo nekoliko minuta i zatim isperite hladnom vodom. Možete to činiti jednom sedmično kako biste držali pod kontrolom vlasište sklono mašćenju.

Zeleni čaj

Zeleni čaj obiluje polifenolima, zbog čega je vrlo zdrav za vlasište. Ima važnu ulogu u regulisanju lučenja sebuma. Pomiješajte pola šoljice zelenog čaja sa šoljicom vode i zakipite, ostavite da kuha pet minuta, zatim ostavite da se mješavina ohladi te je nanesite na vlasište i ostavite da djeluje 30 do 45 minuta. Ovu masku stavljajte na kosu jednom sedmično.

Žumanjak

Žumanjci su bogati masnim kiselinama i nutrijentima koji pomažu u obnavljanju prirodnog sebuma, a to onda sprečava lučenje viška sebuma iz folikula vlasi. Pomiješajte žumanjak s supenom kašikom limunovog soka i smjesu ravnomjerno nanesite na opranu kosu. Ostavite da djeluje 30 do 40 minuta te potom isperite hladnom vodom. Masku od žumanjka dovoljno je nanositi na kosu jednom sedmično.

Maska od jogurta

Vjerovali ili ne, upravo je maska od jogurta jedno od najboljih rješenja za prirodno rješavanje problema masne kose. Ona kosu hrani i obnavlja prirodne pH vrijednosti vlasišta.

Pomiješajte pola čašice običnog jogurta s dvije supene kašike limunovog soka i jednom čajnom kašikom sode bikarbone. Miješajte dok ne dobijete kremastu smjesu, zatim je nanesite na kosu, s naglaskom na vlasište. Omotajte kosu ručnikom te ostavite smjesu da djeluje najmanje 30 minuta prije nego što je isperete čistom vodom. Masku od jogurta stavljajte na kosu jednom tjedno.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije