Ljepota

Robovanje modi uništava stopala

Robovanje modi uništava stopala
Robovanje modi uništava stopala

Robovanje modernim, uskim i cipelama sa visokim petama, gojaznost, kao i fizička neaktivnost, glavni su razlozi deformacija stopala, sve učestalijih kod današnjih generacija.

Doktori upozoravaju da je posljednjih godina u BiH znatno povećan broj osoba koje se javljaju s ovim problemom.

Željko Jovičić, specijalista ortopedske hirurgije i traumatologije u banjalučkom Zavodu za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju "Dr Miroslav Zotović ", ističe da se u njihovu ustanovu dnevno na pregled stopala javi desetak pacijenata.

Iako stopala predstavljaju jedan od najopterećenijih dijelova tijela, Jovičić ističe da im mnogi posvećuju premalo pažnje.

"Nezaobilazni dio zdravstvene kulture predstavlja briga o stopalima. Ipak se može reći da nedovoljno vodimo računa o našim stopalima. Kupujemo nekvalitetnu obuću. Stopala su nam zimi mokra i hladna, a ljeti oznojena. Na radnom mjestu satima, danima i godinama stojimo ili hodamo u neudobnoj, tvrdoj i uskoj obući, jer nam se čini preskupo da ulažemo u svoje zdravlje", kaže Jovičić.

Deformitet palca stopala: Kod odraslih osoba problem često predstavlja i pojava čuklja, odnosno deformiteta palca stopala.

Jovičić pojašnjava da se taj deformitet najčešće javlja kod žena srednjih godina i da su uzroci tog deformiteta brojni.

U slučaju tog deformiteta, kako kaže, osovina palca se krivi prema vani, a na unutrašnjoj strani korijena palca se stvara koštano i hrskavičavo uvećanje koje je bolno i smeta pri nošenji i izboru obuće. Stopalo u prednjem dijelu izgleda šire od normalnog, a kompletan izgled stopala je nagrđen, što posebno smeta ženskom dijelu populacije.

"Iako su uzroci tog deformiteta nedovoljno ispitani, ipak se zna da je glavni neudobna i uska, takozvana zapadna obuća. Nasljedni faktori takođe imaju određenu ulogu. Osobe koje imaju takozvano egipatsko stopalo (veliki prst im je duži od drugog), češće imaju taj deformitet, dok osobe koje imaju grčki tip stopala, (drugi prst im je duži od palca), manje su izloženi tom deformitetu zbog manjeg pritiska na palac", objašnjava Jovičić.

Prema njegovim riječima, neoperativno liječenje sastoji se od nošenja komotne obuće od mekane kože, na vezivanje i uz izbjegavanje visoke potpetice. Međutim, kada taj deformitet stvara bolove i sprečava normalnu funkciju stopala, pribjegava se operaciji.

I određene bolesti, poput reumatskih, mogu izazvati deformaciju stopala. Glavna karakteristika tih oboljenja su jutarnja ukočenost, otoci i bolnost stopala.

"U ovom slučaju najčešće je neophodno pristupiti operativnom liječenju. Ortopedskom hirurgu su danas na raspolaganju brojne hirurške tehnike, sve do zamjene oboljelih i deformisanih malih zglobova stopala vještačkim zglobovima", kaže Jovičić.

Naročito zabrinjava činjenica da veliki broj djece ima neku od deformacija stopala. Pedijatri upozoravaju da, ako deformitet ili spušten svod stopala ne bude otkriven i liječen na vrijeme, može dovesti do krivljenja kičme, što je vrlo teško za sanaciju, posebno ako je dijete još i gojazno. Kao najbolji vid prevencije preporučuju redovne sistematske preglede.

Ravno stopalo: Prema Jovičićevim riječima, najčešći deformitet je ravno stopalo.

"Sva djeca do dvije godine imaju ravna stopala, ali se to ne smatra oboljenjem ni deformitetom, jer oni još nemaju razvijene mišićne reflekse za podizanje svoda stopala", kaže Jovičić.

Pojašnjava da samo postojanje tog deformiteta ne znači da je liječenje neophodno, s obzirom na to da mnoge takve osobe nemaju tegobe i imaju potpuno urednu funkciju stopala. Ipak, napominje da je korekcija obuće kod tog deformiteta veoma važna.

"Neophodno je da dijete nosi komotnu obuću sa širokim prednjim dijelom, uz nošenje ortopedskih uložaka po mjeri, koji podupiru i podižu unutrašnju ivicu stopala. Preporučuju se i vježbe jačanja muskulature stopala, kao i hodanje po travi i šljunku", navodi on.

Izdubljeno i zgrčeno stopalo: Jedan od češćih razloga zbog kojih roditelji dovode djecu kod ortopeda je i nepravilan hod, odnosno ubacivanje prednjeg dijela stopala jedne ili obje noge. Takva djeca su nespretna u igri i često padaju.

"Izdubljeno stopalo je deformitet koji se karakteriše visoko podignutim uzdužnim unutrašnjim lukom. Taj deformitet, takođe, može uzrokovati funkcionalne probleme kao, na primjer, trapavost kod djece. U takvim slučajevima ortopedski hirurg procjenjuje da li je to stanje uzrokovano deformitetom stopala, koljena ili kuka, pa se prema tome određuje terapija, ako je ona potrebna. Međutim, kod većine djece zahtijeva se samo praćenje, jer deformitet spontano tokom rasta nestaje", govori Jovičić.

Među češćim deformitetima je i zgrčeno stopalo, koje se otkriva već na rođenju, a karakteriše ga okretanje stopala prema unutra.

Uzrok je nepoznat, a prema Jovičićevim riječima, u takvim slučajevima se odmah počinje sa neoperativnim liječenjem koje se sastoji od korektivnih vježbi i gipsane imobilizacije. Ipak, u slučaju neuspjeha, neophodno je da se radi operacija.

Veće deformacije stopala uočavaju se već na rođenju, dok su male nepravilnosti teško uočljive do četvrte godine.

Besplatna ortopedska pomagala: Iz Fonda zdravstvenog osiguranja RS navode da osiguranim licima obezbjeđuju besplatna ortopedska i druga pomagala.

"Fond u potpunosti snosi troškove nabavke i popravke ortopedskog pomagala za osigurana lica koja su oslobođena plaćanja participacije. Osiguranici koji nisu oslobođeni plaćanja participacije za ortopedsko pomagalo plaćaju u određenom iznosu", navodi Darija Filipović, portparol Fonda.

Prema njenim riječima, na listi pomagala koja se odobravaju osiguranim licima, između ostalih, nalaze se proteze za gornje i donje ekstremitete, ortoproteze, ortoze za ekstremitete, invalidska kolica i pomoćna sredstva kao i ortopedska obuća.

Dodaje da medicinsku indikaciju o potrebi nabavke ili popravke pomagala utvrđuje doktor specijalista određene grane medicine, a izabrani doktor porodične medicine izdaje nalog za nabavku ili popravku pomagala.

Takođe, jedan broj pomagala mora da odobri i nadležna komisija Fonda na osnovu medicinske dokumentacije.

Kada je u pitanju ortopedska obuća, Filipovićeva navodi da se na Listi ortopedskih pomagala nalazi više pomagala za djecu, ali i za odrasle.

"Neka od pomagala iz ove kategorije koja se nalaze na listi su ortopedske cipele za djecu sa povišenjem od tri do šest centimetara, cipele za djecu sa povišenjem od šest do 10 centimera, specijalne cipele za djecu sa povišenjem preko 10 centimetara, zatim ortopedske cipele za odrasle sa povišenjem od 2,5 do šest centimetara, sa povišenjima preko šest centimetara. Na listi se nalaze i ortopedski ulošci, kao i umeci kod parcijalne amputacije stopala", navodi Filipovićeva i dodaje da medicinsku indikaciju za ova pomagala utvrđuje specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije, kao i ortoped.

Stručnjaci navode da u slučaju određenih deformiteta stopala ortopedske cipele i ulošci mogu pomoći, a ako deformitet ipak napreduje, često se preporučuje hirurška intervencija.

"Ulošci ne koriguju deformitet stopala, već mu samo pomažu da se težina tijela ravnomjerno prenese na cijelo stopalo. Nošenje uložaka ublažava bol, može da uspori i zaustavi deformacije, ali ne popravlja nastalo oštećenje", pojašnjava Jovičić.

Djeci i mladima koji imaju neku nepravilnost u položaju kosti stopala savjetuje se nošenje uložaka do završetka rasta, prvenstveno zbog normalnog razvoja skeleta.

Idealna visina potpetice

Jovičić kaže da je stopalo čovjeka visoko specijalizovani dio tijela koji ima dvije funkcije.

Prva je da pri stajanju obezbijedi stabilan oslonac čitavom tijelu, a druga da omogući hodanje. Izvođenje te dvije funkcije omogućeno je naročitom arhitektonskom građom većeg broja malih kostiju koje su tako grupisane da formiraju više lukova.

S obzirom na to da se u mirovanju težina tijela prenosi tako da je zadnji dio stopala malo opterećeniji od prednjeg, Jovičić kaže da se preporučuje podizanje oslonca pete za dva centimetra kako bi se distribucija težine izjednačila.

"Daljim povećanjem potpetice težina tijela se sve više prenosi na prednji dio stopala, tako da ekstremno visoka potpetica potpuno isključuje petu iz opterećenja. U tom slučaju sva težina tijela pada na prednji dio stopala, koji anatomski nije dovoljno prilagođen za ovakav stepen opterećenja, te zbog toga dolazi do deformisanja stopala", dodaje on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije