Ljepota

Ružina vodica, prirodni tonik za njegu kože lica

Ružina vodica, prirodni tonik za njegu kože lica
Foto: N.N. | Ružina vodica, prirodni tonik za njegu kože lica

Važan korak u njezi kože koji često zanemarujemo jeste nanošenje tonika nakon temeljnog čišćenja kože. Tonik pomaže da se izbalansira pH kože, vraća joj vlagu te priprema za dalju njegu, a najpoznatiji prirodni tonik je ružina vodica, koja se hiljadama godina koristi prvenstveno za njegu lica i tijela zbog ljekovitih svojstava.

Kada se govori o ružinoj vodici, zapravo se misli na hidrolat, odnosno cvjetnu vodicu koja se dobija destilacijom latica cvjetova ruže te je zapravo nusprodukt kod proizvodnje eteričnih ulja. Kako ima blagi miris po ružama, koristi se umjesto parfema ili za osvježavanje prostora, ali i kao tonik te vodena faza u izradi maski, krema, gelova i ostalih kozmetičkih proizvoda, a koži može da pomogne na brojne načine.

Smiruje iritacije na koži

Jedna od najvećih blagodeti ružine vodice je njeno antiflamatorno svojstvo koje pomaže da smanji crvenilo, da se koža oslobodi od akni, kao i dermatitisa i ekcema. Za razliku od hemijski proizvedenih sapuna i drugih sredstava za čišćenje lice koja narušavaju PH vrijednost kože, ružina vodica pomaže da koži vratimo njenu normalanu vrijednost. Dok čisti zapušene pore, ona uklanjanja sav višak ulja koja imamo u svojoj koži i zato je odlična kao sredstvo za skidanje šminke.

Smanjuje natečenost ispod očiju

Natečenost ispod očiju može da bude uzrok stresa, nesanice, alergija ili umora. To zapravo znači da se nakupila tečnost u tom području, a budući da je tu koža tanka, natečenost i promjena boje jasno su vidljivi. Ružina vodica će hidrirati i oporaviti natečeni dio kože, dajući joj osvježen izgled. Ako se borite sa ovim problemom, natopite tupfere hladnom ružinom vodicom i stavite na kapke. Olakšaće osjećaj umornih očiju.

Ublažava znakove starenja

Ružina vodica se često nalazi u kozmetičkim preparatima koje koristimo da bismo smanjili bore. To je zato što ona obiluje antioksidantima, kao i vitaminima A i C, što su sve sredstva koja su snažni antiageri.  Ova vodica ima sposobnost da pomogne ljudima da se suprotstave godinama tako što smanjuje pojavu bora.

Hidrira kožu

Najbolje je da održavamo kožu hidriranom iznutra, ali bi trebalo da to radimo i spolja. Zajedno uz unošenja do dva litra vode dnevno u organizam, ono što može da bude spas za kožu je hidratantni sprej od ružine vodice, posebno kada nas dočekaju dani puni vlage. Koža će biti osvježena, mekana i umirena. Vodicu možete prskati diretno na lice, a možete je i dodati u masku ili kremu za lice koju koristite da biste osigurali da vaša koža dobije svu hidrataciju koja joj je potrebna. Koža će onda mnogo lakše upiti kremu, hidrirajući kožu i iznutra.

Za koje tipove kože je dobra?

Apsolutno za sve! Za osjetljivu kožu je dobra jer je nježna, pa je korisna za kožu koja može imati problema sa drugim sastojcima. Takođe je umirujuća i njegujuća, što će prijati osjetljivoj koži. Za masnu kožu je ružina vodica dobra jer uravnotežuje prirodna ulja i čini čuda kao tonik i samim tim odlično djeluje na nju. Suvoj koži služi kao prirodni hidratant jer pruža vlagu gdje je koži najpotrebnija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije