Ljepota

Sačuvajte kožu od visokih temperatura

Sačuvajte kožu od visokih temperatura
Foto: N.N. | Sačuvajte kožu od visokih temperatura

Samo ukoliko ljeto ne provedete zatvoreni u četiri zida, pocrnićete. Sunce se ne možete izbjeći, ali ga možete dočekati spremni i zaštićeni. Činjenica je da je ozonski omotač sve oštećeniji i da ne morate više živjeti na Novom Zelandu da bi vas ovo uplašilo.

Sunce je danas većim dijelom dana štetno, a ono što se mora znati osim "ne izlaziti na sunce od 11 do 16 časova" jesu sljedeće stvari.

Prije svega

Prije izlaska na sunce, važna je dobra priprema koju treba obaviti sa dvije strane. Prije svega otići kod dermatologa i pregledati sve mladeže. Čak i ono što ne izgleda sumnjivo, može to biti, a sunce će samo pokrenuti žarište ili problem ako već postoji. Ovaj pregled neophodno je raditi jednom godišnje pogotovo ako osoba ima svijetlu put i/ili istoriju raka u porodici.

Tehnološke inovacije

Pored obavezne opreme za zaštitu od sunca koju čini sveto trojstvo zvano šešir, naočare i bijela ogromna majica od gustog pamuka, na tržištu su se pojavili i kupaći kostimi koji ne propuštaju sunčeve zrake. Revolucija u zaštiti kože jeste flaster/UV naljepnica tanja od prosječne debljine dlake, koja je u stvari rastegljivi senzor za kožu. Oblikovan je za praćenje izloženosti kože UV zracima, a ujedno je i povezan sa mobilnim telefonom koji korisnika obavještava o sigurnoj izloženosti i zaštiti od sunca.

Koliko je dovoljno?

Često se proizvod za zaštitu od sunca ne potroši za jednu sezonu, što je u stvari pogrešno. Od trenutka kada se otvori, on je valjan još godinu dana, tj. na sljedećem odmoru neće uraditi posao za koji je namijenjen. Većina ljudi nanosi malo proizvoda misleći da je to dovoljno ne računajući na znojenje, kupanje i otiranje određene količine o odjeću. Prava mjera oko 30 ml za cijelo tijelo i lice.

Hemijsko vs. fizičko

Proizvodi za zaštitu kože od sunca funkcionišu po jednom od dva principa: fizičke ili hemijske zaštite. Oni sa fizičkom zaštitom sadrže mineralne sastojke kao što su titanijum-dioksid ili cink-oksid, ostaju na površini kože i tako odbijaju UV zrake od kože, odnosno služe kao neki vid blokatora. Njihova dobra strana je ta što štite i od UVA i od UVB zraka, funkcionišu od trenutka nanošenja i nema potrebe za čekanjem da koža upije proizvod, bolji su za osetljivu kožu, ako je osoba u stanju mirovanja duže ostaju na koži, manje zapušavaju pore, te su bolji i za kožu sklonu aknama. Sa druge strane, vrlo lako se skidaju znojenjem, trljanjem, što znači da ih treba nanositi češće, na koži ostavljaju tragove.

Proizvodi koji sadrže zaštitu na principu jedinjenja sa ugljenikom kao što su oksibenzon, oktil-metoksicinamat, oktil-salicilat i avobenzon prouzrokuju hemijsku reakciju koja transformiše UV zrake u toplotu i potom tu toplotu koža upija. Njihova dobra strana jeste to što su tanji/rjeđi, tj. formula se lakše raspoređuje po koži i svakodnevno nošenje je svakako udobnije. Najčešće su ove formule obogaćene peptidima i enzimima koji dodatno hrane kožu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije