Ljepota

Sedam savjeta da vam lak na noktima izgleda besprijekorno

Sedam savjeta da vam lak na noktima izgleda besprijekorno
Foto: N.N. | Sedam savjeta da vam lak na noktima izgleda besprijekorno

Oni koji više preferiraju lakirati svoje nokte kući, umjesto odlaska kod kozmetičarke, odlično znaju i koja je muka održati ih dugo sjajnim i lijepim. Prije svega važno je koristiti kvalitetan lak koji će se duže zadržati na noktima, kao i bazni prozirni lak, koji ima funkciju očuvanja laka sjajnim.

Stručnjaci se slažu da je moguće imati besprijekoran lak na noktima i u kućnim uslovima, ukoliko se vodite ovim savjetima:

1. Nokte nemojte namakati u vodi

Voda ne samo da može rezultirati širenjem ili skupljanjem laka, što može podići pigment, već može nokte učiniti krhkim i suhim, rekla je kozmetičarka Lauren Dunne. Iako namakanje može pomoći omekšati grublju kožu na nogama, to nije uvijek nužno za nježniju kožu na rukama.

2. Zagladite površinu noktiju

Nakon rezanja i oblikovanja noktiju nemojte zaboraviti i na zaglađivanje, kaže kozmetičarka Evelyn Lim. To će pomoći zadržati slojeve keratina koji su se možda razdijelili tokom turpijanja.

3. Koristite njegujuće lakove

Ako su nokti slabi i lomljivi, lak će se lakše skidati. Međutim, kvalitetni lakovi s hranjivim i hidratantnim sastojcima imaju malo veću zadržavajuću snagu. Kozmetičarka Nadine Abramcyk kaže kako je najvažniji osnovni premaz pa ako ćete investirati u jedan kvalitetan lak neka to bude taj.

4. Koristite otporni završni sloj

Dobar otporan lak u dva sloja teže će se oguliti, ističe kozmetičarka Amy Lin.

5. Lak je potrebno dobro osušiti

Laku obično treba oko sedam do 10 minuta da se osuši. U tom periodu pokušajte mirovati i ništa ne raditi s vašim rukama.

6. Izbjegavajte sušenje vrućim zrakom

Ako želite ubrzati vrijeme koje je potrebno da se lak osuši može vam pomoći ventilator ili fen za kosu. Ipak, pripazite da izaberete hladan zrak jer vrućina može prouzrokovati mjehuriće i pucanje laka.

7. Ne grickajte nokte

Imate li ovu naviku možda će biti teško odviknuti se, ali ako želite da vaš lak što duže lijepo izgleda, potrudite se da to ne činite, piše mindbodygreen.

(24 sata.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije