Ljepota

Šest savjeta za pravilnu brigu o kašmiru

Šest savjeta za pravilnu brigu o kašmiru
Foto: N.N. | Šest savjeta za pravilnu brigu o kašmiru

Čudesno mekan, nježan i topao, kašmir je jedan od onih predivnih materijala koji nas griju i tješe u tmurnim zimskim danima, a noseći ga izgledamo profinjeno i lijepo.

Kašmir je finiji i mekši te bolje zadržava toplotu od ovčje vune što komade od kašmira čini skupljima od vunenih odjevnih predmeta. Zbog svih tih razloga, kašmir zahtjeva posebnu njegu kako bi duže zadržao lijep izgled i dobra svojstva tkanine.

Naziv kašmir potiče od riječi Kashmir, geografski najsjevernije regije indijskog potkontinenta te obuhvata dio Indije i Pakistana, a tkanina je poznata još pod nazivima pashm ili pashmina.

Danas je najveći proizvođač kašmira Kina, a slijede je Mongolija, Avganistan, Iran, Turska i Kazahstan.

Za razliku od vune koja se proizvodi od ovčje dlake, kašmir se dobiva od kozje. Kašmir se skuplja u vrijeme linjanja kozje dlake u proljeće, kada životinje odbacuju svoj zimski pokrov. Nakon detaljne obrade sirovog materijala, kašmir se može koristiti za proizvodnju odjeće koja se proizvodi pletenjem.

Zbog finoće materijala i dobrog zadržavanja toplote, odjeća od kašmira uvijek je dosta skuplja od komada načinjenih od obične ovčje vune pa će mnogi, vjerujemo, željeti pažljivije da njeguju svoju odjeću i čim duže je zadrža da izgleda kao tek kupljena.

1. Odjeću od kašmira perite u ciklusu ručnog pranja u svojoj mašini za veš, a sušite ju tako da ju poravnatu položite na suhi peškir. Tako vaš odjevni komad načinjen od kašmira neće izgubiti svoj oblik.

2. Ako vaša mašina nema handwash ciklus, stavite svoj komad od kašmira u jastučnicu, zakopčajte ju te sve skupa operite u hladnoj vodi. Jastučnica će poslužiti kao “štit” od preagresivnog deterdženta koji bi mogao naštetiti delikatnoj tkanini.

3. Moljci obožavaju kašmir! Posebno ako vam je koji put ostao i barem maleno vlažan nakon pranja. Zato se pobrinite da se vaš kašmir, prije nego što ga spremite u ormar s ostalom odjećom, dobro osuši. Najbolje bi bilo da ga nakon sušenja uredno spremite i “konzervirate” u posebnim vrećama za odjeću.

4. Odjeću od kašmira nemojte spremati na vješalice jer će se oblik ružno transformisati u ramenima, a mogao bi se i ružno rastegnuti.

5. Sva odjeća od kašmira, koliko god kvalitetna bila, sklona je “mucanju”. Na tržištu postoje posebni češljevi za održavanje vune pa ne bi bilo loše uložiti u jedan ako u svojoj garderobi imate mnogo pletiva, bilo onih vunenih ili od kašmira. Tu i tamo češljem nježno prođite po svojoj odjeći i izgledaće kao da ste je tek kupili.

6. Kako biste odjeću dodatno zaštitili od raznih nametnika poput moljaca koji obožavaju da prave ružne rupice u odjeći, u vreću u kojoj čuvate odjeću stavite i posebne tablete koje odbijaju insekte.

(NN/ljepotaizdravlje.rs)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije