Ljepota

Pratite nas na Google news

Šta antioksidansi zapravo čine za našu kožu?

Šta antioksidansi zapravo čine za našu kožu?
Foto: N.N. | Šta antioksidansi zapravo čine za našu kožu?
N.N.

Posljednjih desetak godina često imamo priliku da čujemo koliko su antioksidansi dobri i važni. Međutim, pitamo se šta su oni zapravo i kako djeluju?

Najprostije rečeno, antioksidansi jesu nutritijenti u vidu vitamina i minerala. Oni štite našu kožu od slobodnih radikala, štetnih molekula koji “kradu” kolagen od naših zdravih ćelija i time umanjuju elastičnost kože. Antioksidansi pomažu našem organizmu u neutralizaciji tog procesa. Pravi su čuvari zdravlja i ljepote.

Koža predstavlja prvu liniju obrane organizma od štetnih faktora iz okoline, te je zbog toga najviše izložena stvaranju slobodnih radikala.

Oni uzrokuju iritacije i oštećenja ćelija, a posebno vlakana koja izgrađuju srednji sloj kože (kolagen i elastin), zbog čega koža gubi svoju čvrstu strukturu i ubrzano stari. Stoga je upotreba antioksidansa u kozmetičkim preparatima sve učestalija jer oni sprečavaju nastanak oksidativnog stresa kože koji uzorkuje oštećenje ćelija i prevremeno starenje kože.

U kozmetičkoj industriji od antioksidansa se najčešće koriste askorbinska kiselina (vitamin C), tokoferol (vitamin E), retinol (vitamin A) kao i zeleni čaj.

Zeleni čaj

Najbolji za: umirivanje

Odličan je i kada se nalazi u vašoj šoljici kao i kada je sastojak proizvoda koje nanosite na lice. Sadrži polifenole koje ne samo da uklanjaju slobodne radikale, već funkcionišu kao antizapaljensko sredstvo koje pomaže u zarastanju rana. Biće efikasan u problemima sa rozaceom, psorijazom i uopšteno osetljivom kožom, čak i aknoznom.

Nažalost, ne možemo samo staviti kesice čaja na lice i nadati se da će to biti dovoljno – koncentracija antioksidansa u njima najvjerovatnije je suviše niska da bi tako nešto bilo uspješno. Umjesto toga, poslužite se serumom ili ovlaživačem koji je bogat aktivnom supstancom zelenog čaja – potražite naziv “camellia sinensis leaf extract” na listi sastojaka.

Vitamin C

Najbolji za: osvježavanje

Možda i najjači antioksidans za blistavi izgled suhe i kože koja izgleda umorno. Baš kao i zeleni čaj, pomoći će u hidrataciji i umirivanju kože. Sličan je i retinolu po tome što podstiče proizvodnju kolagena i izjednačava ten.

Ono što je njegova najveća moć jeste blistavost. Ukoliko budete redovno koristili proizvod koji sadrži askorbinsku kiselinu (hemijski naziv) u razmaku od 6-8 sedmica, vitamin C će dovesti do hiperpigmentacije te će flekice nestati, a celokupan izgled lica biće daleko svježiji.

Vitamin A

Najbolji: za čuvanje mladolikog izgleda

Retinol je visoko koncentrovani vitamin A. Obnovimo gradivo: retinol zaglađuje fine linije, popunjava borice, ublažava ispupčenja i grublje dijelove, izbjeljuje fleke i tamne ožiljke, drastično smanjuje akne (čak i one prouzrokovane hormonskim disbalansom). Naravno, nešto što je toliko jako mora da posjeduje i određena neželjena dejstva. Naime, kada počnete s upotrebom retinola, nekoliko sljedećih sedmica dolazi do čišćenja “lica” koje će se ispoljiti u vidu ispupčenja, suhoće kože i flekica.

Potrebno je da prebrodite ovaj period jer nakon toga stižu vidljivi rezultati (3-6 mjeseci kasnije). U prvoj sedmici korišćenja, dovoljno je da jednom nanesete proizvod pred spavanje, zatim sljedeće dvije sedmice ga koristite po dva puta sedmično, u toku tri sljedeće sedmice – tri puta sedmično, a nakon toga svakog drugog dana dokle god želite da uživate u benefitima vitamina A.

Bonus savjet: Budući da se retinol stavlja isključivo uveče, možete ga kombinovati sa drugim antioksidansima koje ćete aplicirati ujutru. Ono što je važno jeste da izbjegavate paralelno primjenu sa vitaminom C ako je vaša koža osetljiva i reaktivna.

Vitamin E

Najbolji za: hidrataciju

Možete ga pronaći pod nazivom tokoferol u mnogobrojnim kozmetičkim preparatima. Najpopularniji je antioksidans jer čini pomalo od svega, a nije invazivan. Prirodno je anti-paljensko sredstvo, jak štit od slobodnih radikala i prijevremenog starenja. Ukratko: pravi profesionalac u održavanju meke i elastične kože, a upravo to je najbolja prevencija od stvaranja bilo kakvih ožiljaka.

Iako je sasvim dovoljno efikasan kada se primjenjuje samostalno, u borbi protiv slobodnih radikala biće još moćniji kada se spoji sa vitaminom C (otuda mnogobrojni proizvodi sa upravo ovom kombinacijom). Ako vaša koža nije previše senzitivna, pokušajte sa udvostručavanjem preparata koje koristite prilikom vaše jutarnje njege lica: nanesite hidrantni proizvod iza seruma ili ulje nakon hidratora.

(elle.rs)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Šta je ishrana prema bioritmu?

Marketing tim / 09.12.2019 14:56

Već dugo traje rasprava o vezi između onoga što jedemo i vremena kada jedemo. Svi smo čuli klasične tvrdnje: “ako želite smršati, nemojte jesti nakon 19:00 sati”, “ujutro, na prazan želudac, prvo popijte čašu tople vode s limunom” i tome slično.

Neke od tih tvrdnji su naučno dokazane, a neke nisu, no činjenica je da ciklus kretanja Sunca utječe na mnoge od procesa koji se odvijaju u našim tijelima, uključujući i probavljanje hrane.

Hronobiologija je grana biologije koja proučava ritam živih organizama. Mnogi procesi koji imaju fiziološku i nutritivnu važnost za naše tijelo odvijaju se u 24-satnim ciklusima.

 

Na naš unutrašnji sat djeluju signali iz naše okoline, kao što su svjetlo i tama, zvukovi, vremenski uslovi, te uzimanje jela ili pića.

Nedavna su istraživanja pokazala da vrijeme uzimanja obroka može imati značajnu ulogu u regulaciji tjelesne težine. U jednom istraživanju provedenom na ljudima koji su provodili dijetu za mršanje kod osoba koje su svoj glavni obrok uzimale kasno (nakon 15:00 sati) gubitak tjelesne težine bio je značajno manji nego kod osoba koje su taj obrok uzimale ranije (prije 15:00 sati) 1.

6 načina da se uskladite sa svojim biološkim satom:

  • Dan započnite sa zdravim i kompletnim doručkom
  • Pojedite tri glavna obroka i po potrebi jedan ili dva zdrava međuobroka
  • Ako je moguće, planirajte svoje dnevne obroke i izbjegavajte preskakanje glavnih obroka
  • Vaši obroci neka budu uravnoteženi i potrudite se ne povećavati energetski unos tokom dana
  • Uskladite svoj raspored obroka – izbjegavajte odlaganje ručka
  • Jedite redovno – nađite raspored koji vam odgovara i potrudite ga se maksimalno pridržavati.

Zamjenski obroci

Ali, šta ako nemate vremena za pripremu obroka? Možda kasnite na sastanak, zaspali ste ili jednostavno želite više vremena posvetiti nekom hobiju – današnji užurbani ritam ponekad ne ostavlja dovoljno vremena za sve naše interese.

 

U tom slučaju, dobar izbor su zamjenski obroci za kontrolu tjelesne težine, kao što su Formula 1 shake-ovi. U brojnim istraživanjima 2 zamjenski obroci su se pokazali praktičnom metodom kontrole težine, kao i izvorom ključnih nutrijenata potrebnih organizmu.

Da bi se taj cilj mogao postići, zamjenski obroci moraju biti vrhunski i naučno istraženi, te ispunjavati pojedinačne potrebe ljudi kako bi svakome pružili ono što im je potrebno.

Herbalife Nutrition Formula 1 Nutritional Shake Mix predstavlja bogat i kremast shake koji se može pripremiti za nekoliko sekundi i nudi odlično uravnotežene količine visokokvalitetnih proteina, te esencijalnih makronutrijenata i mikronutrijenata, što ga čini odličnim zamjenskim obrokom za kontrolu tjelesne težine 3.

 

1 Garaulet M, Gómez-Abellán P, Alburquerque-Béjar JJ, Lee YC, Ordovás JM, Scheer FA. Timing of food intake predicts weight loss effectiveness. Int J Obes (Lond) 2013 Jan; 29.

2 Heymsfield SB, van Mierlo CA, van der Knaap HC, Heo M, Frier HI. Weight management using a meal replacement strategy: meta and pooling analysis from six studies. (Kontrola tjelesne težine uz pomoć strategije zamjenskih obroka: meta analiza i pooling analiza iz šest ispitivanja) Int J Obes Relat Metab Disord. 2003;27(5):537-49

3 Za kontrolu težine: Zamjena dva glavna dnevna obroka zamjenskim obrocima u sklopu ishrane s ograničenim energetskim unosom pridonosi gubitku tjelesne težine. Za zadržavanje optimalne težine: Zamjena jednog od glavnih dnevnih obroka zamjenskim obrokom u sklopu prehrane s ograničenim energetskim unosom pridonosi održavanju tjelesne težine nakon gubitka tjelesne težine.

Najčitanije