Ljepota

Šta antioksidansi zapravo čine za našu kožu?

Šta antioksidansi zapravo čine za našu kožu?
Foto: N.N. | Šta antioksidansi zapravo čine za našu kožu?

Posljednjih desetak godina često imamo priliku da čujemo koliko su antioksidansi dobri i važni. Međutim, pitamo se šta su oni zapravo i kako djeluju?

Najprostije rečeno, antioksidansi jesu nutritijenti u vidu vitamina i minerala. Oni štite našu kožu od slobodnih radikala, štetnih molekula koji “kradu” kolagen od naših zdravih ćelija i time umanjuju elastičnost kože. Antioksidansi pomažu našem organizmu u neutralizaciji tog procesa. Pravi su čuvari zdravlja i ljepote.

Koža predstavlja prvu liniju obrane organizma od štetnih faktora iz okoline, te je zbog toga najviše izložena stvaranju slobodnih radikala.

Oni uzrokuju iritacije i oštećenja ćelija, a posebno vlakana koja izgrađuju srednji sloj kože (kolagen i elastin), zbog čega koža gubi svoju čvrstu strukturu i ubrzano stari. Stoga je upotreba antioksidansa u kozmetičkim preparatima sve učestalija jer oni sprečavaju nastanak oksidativnog stresa kože koji uzorkuje oštećenje ćelija i prevremeno starenje kože.

U kozmetičkoj industriji od antioksidansa se najčešće koriste askorbinska kiselina (vitamin C), tokoferol (vitamin E), retinol (vitamin A) kao i zeleni čaj.

Zeleni čaj

Najbolji za: umirivanje

Odličan je i kada se nalazi u vašoj šoljici kao i kada je sastojak proizvoda koje nanosite na lice. Sadrži polifenole koje ne samo da uklanjaju slobodne radikale, već funkcionišu kao antizapaljensko sredstvo koje pomaže u zarastanju rana. Biće efikasan u problemima sa rozaceom, psorijazom i uopšteno osetljivom kožom, čak i aknoznom.

Nažalost, ne možemo samo staviti kesice čaja na lice i nadati se da će to biti dovoljno – koncentracija antioksidansa u njima najvjerovatnije je suviše niska da bi tako nešto bilo uspješno. Umjesto toga, poslužite se serumom ili ovlaživačem koji je bogat aktivnom supstancom zelenog čaja – potražite naziv “camellia sinensis leaf extract” na listi sastojaka.

Vitamin C

Najbolji za: osvježavanje

Možda i najjači antioksidans za blistavi izgled suhe i kože koja izgleda umorno. Baš kao i zeleni čaj, pomoći će u hidrataciji i umirivanju kože. Sličan je i retinolu po tome što podstiče proizvodnju kolagena i izjednačava ten.

Ono što je njegova najveća moć jeste blistavost. Ukoliko budete redovno koristili proizvod koji sadrži askorbinsku kiselinu (hemijski naziv) u razmaku od 6-8 sedmica, vitamin C će dovesti do hiperpigmentacije te će flekice nestati, a celokupan izgled lica biće daleko svježiji.

Vitamin A

Najbolji: za čuvanje mladolikog izgleda

Retinol je visoko koncentrovani vitamin A. Obnovimo gradivo: retinol zaglađuje fine linije, popunjava borice, ublažava ispupčenja i grublje dijelove, izbjeljuje fleke i tamne ožiljke, drastično smanjuje akne (čak i one prouzrokovane hormonskim disbalansom). Naravno, nešto što je toliko jako mora da posjeduje i određena neželjena dejstva. Naime, kada počnete s upotrebom retinola, nekoliko sljedećih sedmica dolazi do čišćenja “lica” koje će se ispoljiti u vidu ispupčenja, suhoće kože i flekica.

Potrebno je da prebrodite ovaj period jer nakon toga stižu vidljivi rezultati (3-6 mjeseci kasnije). U prvoj sedmici korišćenja, dovoljno je da jednom nanesete proizvod pred spavanje, zatim sljedeće dvije sedmice ga koristite po dva puta sedmično, u toku tri sljedeće sedmice – tri puta sedmično, a nakon toga svakog drugog dana dokle god želite da uživate u benefitima vitamina A.

Bonus savjet: Budući da se retinol stavlja isključivo uveče, možete ga kombinovati sa drugim antioksidansima koje ćete aplicirati ujutru. Ono što je važno jeste da izbjegavate paralelno primjenu sa vitaminom C ako je vaša koža osetljiva i reaktivna.

Vitamin E

Najbolji za: hidrataciju

Možete ga pronaći pod nazivom tokoferol u mnogobrojnim kozmetičkim preparatima. Najpopularniji je antioksidans jer čini pomalo od svega, a nije invazivan. Prirodno je anti-paljensko sredstvo, jak štit od slobodnih radikala i prijevremenog starenja. Ukratko: pravi profesionalac u održavanju meke i elastične kože, a upravo to je najbolja prevencija od stvaranja bilo kakvih ožiljaka.

Iako je sasvim dovoljno efikasan kada se primjenjuje samostalno, u borbi protiv slobodnih radikala biće još moćniji kada se spoji sa vitaminom C (otuda mnogobrojni proizvodi sa upravo ovom kombinacijom). Ako vaša koža nije previše senzitivna, pokušajte sa udvostručavanjem preparata koje koristite prilikom vaše jutarnje njege lica: nanesite hidrantni proizvod iza seruma ili ulje nakon hidratora.

(elle.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije