Ljepota

Šta će se desiti ukoliko stalno čupamo sijede dlake?

Šta će se desiti ukoliko stalno čupamo sijede dlake?
Foto: Pixabay/jackmac34 | Šta će se desiti ukoliko stalno čupamo sijede dlake?

Da li ste primijetili da imate nekoliko sijedih u kosi i želite da ih uklonite? Čini vam se da biste to vrlo lako mogli da riješite čupanjem tih nekoliko neželjenih dlačica. Međutim, da li su takve "metode" štetne?

"Kosa počinje da sijedi kada folikuli dlake dožive pad melanina, ćelija koje daju pigment kosi i koži. Ovo je sasvim normalan dio starenja, iako starost u kojoj dobijete prvu sijedu kosu u velikoj mjeri zavisi od vaše genetike", kaže dr. med. Rohit Kakar, vlasnik i direktor "Orchard Lake Dermatology & Cosmetics" u Mičigenu.

Iako je sijeda kosa rezultat nedostatka melanina, svaka osoba proizvodi ovaj pigment različitim tempom i različitim količinama. Zbog toga ponekad možete vidjeti sijedu kosu na glavi 25-godišnjaka ili 50-godišnjaka koji još uvijek imaju svoju prirodnu boju kose.

Otkrili ste da sive boje zavise od vaše genetike, ali još uvijek niste srećni što se pojavljuju. Šta je najgore što se može dogoditi ako ipak odlučite da uzmete pincetu i počupate tih nekoliko dlačica?

Siva će ponovo porasti

Ovo je samo kratko rješenje jer će, kao i druge dlake, ponovo izrasti. I biće iste boje kao kada ste ih izvukli.

"Kada određeni folikul dlake izgubi ćelije koje proizvode pigment, taj folikul će samo regenerisati sijedu kosu", objašnjava Džefri Hsu, suosnivač Oak Dermatologije u Čikagu.

Drugim riječima, kada jednom osijedete, nema povratka, barem ne prirodno.

Jeste li čuli da čupanjem jedne sijede dlake na tom mjestu rastu dvije? Na sreću, to je samo mit. Ne postoji naučna osnova za takvu teoriju i u ovom slučaju to su samo "bakine priče".

"Čupanjem jedne sijede dlake neće izrasti više od jedne. Kada se dlake čupaju, to ne utiče na ostale okolne dlake, jer svaka ima svoju genetiku",kaže dr Kakar.

Rizikujete infekcije i ćelavost

"Čupanje sijede kose i dalje nije dobra ideja, pogotovo ako vam pređe u naviku. Stalno čupanje dlaka može oštetiti folikul, što potencijalno može dovesti do infekcije ili ožiljaka", kaže dr Hsu.

Vremenom, ovo bi čak moglo da traumatizuje folikul dlake do te mjere da kosa potpuno prestane da raste. A ako počupate više sijedih nekoliko puta, postoji mogućnost da oćelavite.

Postoji li siguran način za čupanje kose?

Ne. Svako povlačenje kose povećava rizik od infekcije, ožiljaka i gubitka kose. Međutim, ako ih ne podnosite, isijecite ih makazama.

"Ako neko mora da ukloni sijede dlake, najbolji način je da ih pažljivo ošišate malim makazama. Time ćete izbjeći traumu folikula dlake", kaže dr Hsu.

Možda je vrijeme da uzmete makaze umjesto pincete.

Koliko je opasno čupati sijede?

Zavisi koliko često to radite.

"Ako ste jednom čupali svoju sijedu kosu, to nije problem." Međutim, ako se radi o radnji koju često ponavljate, možete oćelaviti u jednom dijelu zbog trajnog opadanja kose", kaže dr. Kakar.

Najbolja opcija za te sijede kose - farbanje.

(b92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije