Ljepota

Šta je potrebno za zimsku njegu kose

Šta je potrebno za zimsku njegu kose
Foto: Printscreen/Pinterest | Šta je potrebno za zimsku njegu kose

​U nekim dijelovima naše zemlje stigle su i prve snježne pahulje, a uskoro će se sve ulice bijeliti, što znači da je došlo vrijeme za šal i kapu, ali i zimsku njegu kose.

"Kao što je kožu lica potrebno dodatno zašititi od suvog vazduha, snega i vetra,  tako treba zaštiti i kosu na koju takođe utiču spoljni faktori", kaže za Telegraf frizerka Biljana Marković.

Prema riječima naše sagovornice, u toku hladnih dana kosa često bude suva, sklona lomljenju i poprilično djeluje beživotno, pa joj je s obzirom na to prijeko potrebna dodatna njega.

"Koristite šampone i preparate za kosu koji u sebi ne sadrže parabene i sulfate, jer će je oni samo dodatno isušiti. Posle šamponiranja, izuzetno je važno temeljno isprati kosu. Ostaci šampona i balzama mogu da prouzrokuju dodatno zamašćenje kose i efekat 'slepljene' frizure", objašnjava frizerka.

Kako kaže, jedan od načina da zaštitite kosu jeste taj da je napolju nosite uvijek sakrivenu ispod kape, kako spoljni faktori ne bi uticali direktno na nju.

"Važno je da uradimo sve ono što je do nas. Bitan dio nege kose u zimskom periodu su odgovarajuće maske koje će joj dati zdrav i blistav izgled", naglašava sagovornica.

Na pitanje da li može da nam otkrije recept za idealnu masku za njegu kose u toku zime, frizerka odgovara:

"Naravno, svaka dama potrebne sastojke ima kod kuće i vrlo će jednostavno napraviti ovu masku. Potrebno vam je oko 50 ml maslinovog ulja, jedno jaje, limun i kašika meda. U činiju izmutite jaje, dodaje med, ulje i iscedite limun i sve dobro promešajte. Masku nanesite na kosu, od korena do krajeva i umasirajte je u teme glave. Ostavite je tako pola sata."

Frizerka objašnjava da kosu treba isprati mlakom vodom i oprati je na uobičajen način.

"Ukoliko budete redovno praktikovali ovu masku za kosu, ne samo da ćete joj obezbediti neophodnu vlažnost i zaštiti je od hladnog vremena, dehidratacije i lomljenja, već ćete ujedno i smanjiti elektricitet kose, koji je u zimskim danima posebno karakterističan",  zaključuje frizerka Biljana Marković i dodaje da masku možete koristiti jednom nedjeljno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije