Ljepota

Što se događa u tijelu 10 sati nakon što stavite lak na nokte?

Što se događa u tijelu 10 sati nakon što stavite lak na nokte?
Što se događa u tijelu 10 sati nakon što stavite lak na nokte?

Lakovi za nokte prepuni su hemikalija, a ukoliko ih prečesto nanosite, nokti mogu i požutjeti. Dobro je s vremena na vrijeme ne lakirati nokte i pustiti da se sami obnove.

Ipak, u njihovom sastavu krije se jako puno kemikalija koje mogu negativno uticati na naše tijelo, piše Bright Side.

Evo koji su sastojci najgori:

Toluene - daje sjaj laku i čuva pigment. No toluen može uticati na središnji nervni sistem i prouzrokovati probleme s plodnošću. Glavobolje, slabost, nesvjestice i vrtoglavica takođe su posljedice čestog korištenja lakova s ovim sastojkom.

Formaldehid - bezbojni plin koji produžuje rok lakovima za nokte. Ako patite od alergija, kontakt s formaldehidom može prouzrokovati dermatitis i izazvati hemijske opekline. U najgorim slučajevima, može podstaći poremećaje srčanog ritma, konvulzije pa i uticati na pojavu raka.

Dibutil ftalat - koristi se kao miris u lakovima. Njegova prisutnost povezuje se poremećenim radom štitnjače, ginekološkim problemima te bolestima respiratornog trakta.

Istraživanje koje su zajedno proveli Duke University i Environmental Working Group otkrilo je da štetne hemikalije iz lakova za nokte prodiru u naše tijelo i remete rad hormona. To pak remeti rad cijelog organizma.

Proučavali su 24 žene. Samo šest sati nakon što su nalakirale nokte većina žena imala je povišene razine difenil fosfata. Deset sati poslije, razina difenil fosfata u njihovim tijelima bila je sedam puta viša od normalne.

Riječ je o hemikaliji koja se stvara kada tijelo pokušava razgraditi TPP, odnosno trifenil fosfat kojeg ima u difenil fosfatu. Problem s ovom hemikalijom je što ometa endokrini sistem koji kontroliše sve naše hormone, a sve je više dokaza i da utiče i na metabolizam, reprodukciju i razvoj.

Trifenil fosfat (TPHP) smatra se neurotoksinom, endokrinim toksinom, reproduktivnim toksinom, alergenom i genotoksinom (uzrokuje mutacije stanica koje mogu voditi raku).

Posebno je zabrinjavajuće što danas puno male djece i tinejdžera neprestano koristi lakove za nokte koji mogu uticati na njihov razvoj.

Kakve lakove izabrati?

Neki proizvođači su prepoznali opasnost koja prijeti iz njihovih proizvoda i orijentisali se na izradu lakova koji ne sadrže ove štetne hemikalije. Možete ih pronaći s oznakom 5-free ili 3-free.

5-free znači da ne sadrži formaldehid, toluen, dibutil ftalate i kamfor.

3-free znači da lak ne sadrži tri štetna sastojka - formaldehid, dibutil ftalate i toluen.

Svakako je dobro provjeriti sastojke svaki put kad kupujete lak za nokte.

(24sata.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije