Ljepota

Stvari koje čine da koža izgleda starije

Stvari koje čine da koža izgleda starije
Foto: Anastasia Gepp/Pixabay | Stvari koje čine da koža izgleda starije
N.N.

Tačno je da svoje godine treba da prigrlimo sa ponosom i samouvjerenošću, kao recimo Šeron Stoun ali činjenica je i ta da se u današnjem društvu starenje ne prašta. Sjetimo se samo paljbe koja je osuta na glavne junakinje serije Seks i grad zbog njihovog promijenjenog, a opet sasvim prirodnog i normalnog izgleda - u skladu sa godinama.

Upravo zato smo i oduševljeni svaki put kada se na bilo koji način slave žene srednjih godina jer nam je definitivno potrebno više takvog podržavajućeg stava.

Ipak, iako sve ovo znamo, ne možemo da poreknemo da što duže želimo da zadržimo mladolik izgled, makar do onog trenutka kada ne prihvatimo da je starenje neminovno, te se zato i trudimo da hiljadu i jednim korakom pomognemo svojoj koži da izgleda njegovano i zdravo. Jer, ako smo u ranim tridesetim, sasvim sigurno ne želimo da izgledamo kao da nam je 10-15 godina više, zar ne?

Srećom, stručnjaci su tu da nam pomognu i posavjetuju nas kako da što duže uživamo u svom mladalačkom izgledu, a ovo su stvari koje nas u tome sprečavaju:

Spavanje sa šminkom

Znamo da je neskidanje šminke prije spavanja veliki bjuti no-no, naročito zato što izaziva nastanak začepljenih pora, akni i bubuljica, međutim, da li ste znali da ova loša navika ima još jednu posljedicu - prijevremeno starenje kože? Ali ovo nije sve...

Način na koji skidamo šminku

Važno je i kako skidamo šminku! Ukoliko šminku ne uklonimo na adekvatan način, nijedan proizvod za njegu koji kasnije nanosimo jednostavno neće imati efekta. Da se ne biste mučili za džabe, posebnu pažnju posvetite temeljnom čišćenju lica, kako od šminke, tako i od drugih nečistoća. Stručnjaci savjetuju da to uradite u toku tuširanja kada je koža natopljena, a pore su otvorene taman toliko da ih lijepo očistite.

Krenite od micelarne vode, za osnovno čišćenje, a zatim posegnite za odgovarajućom umivalicom, za dodatno čišćenje. Na kraju, naravno, slijedi hidratantna krema ili serum. Nema potrebe da komplikujete svoju bjuti rutinu.

Previše šećera

Znamo da ne možete da odolite slatkišima, ali ne samo da će vam oni donijeti loš ten i bubuljice, već će uticati i na starenje kože. S obzirom na to da šećer podstiče upalne procese, u cijelom tijelu, pa tako i koži, dolazi do prijevremenog raspada kolagena što za rezultat ima nastanak bora i starenje kože.

Lakše je reći nego uraditi, ali pokušajte da smanjite količinu šećera koji unosite i odlučite se za neke zdravije varijante kao što je crna umjesto mliječne čokolade ili pak voće sa puno antioksidanata.

"Blic" izlaganje suncu

Još jedna stvar koju znamo je ta da izloženost sunčevim zracima takođe utiče na starenje kože, ali ovdje se ne misli samo na višesatno sunčanje na plaži ili kraj bazena. Ono što do sada možda nismo znali je činjenica da sunce "napada" našu kožu i kada mu se izložimo na "blic", odnosno, kada samo "skoknemo" do prodavnice.

Čak, ta razlika između sunca i sijenke može čak i više da stresira našu kožu i utiče na njen izgled. Zato, ponovićemo još jednom, nanosite SPF svakog jutra!

Stiskanje usana

Ne morate da budete pušač da biste imali uporne bore oko usana. Vjerovali ili ne, na njihov nastanak utiču i druge svakodnevne navike kao što je, recimo, ispijanje pića na slamčicu. Vodite računa o tome šta radite sa usnama, a ovdje možete da pročitate kako da se riješite tih takozvanih barkod bora.

Izlaganje svjetlosti ekrana

Gotovo da nema dana kada nismo "zalijepljeni" za naše ekrane i to je prosto tako, ali, da li ste znali da i oni mogu da utiču na prijevremeno starenje kože?

Zanimljivo je da plava svjetlost koju oni emituju može i dublje da prodre u kožu od sunčevih zraka uzrokujući kidanje kolagena i stvaranje bora. Osim toga, škiljenje u ekran utiče na stvaranje bora oko očiju, dok pognuta glava nad ekranom stvara bore na vratu. Šta možemo da uradimo? Pod uslovom da ne možete da se odvojite od svojih ekrana, makar ih postavite na night mode, a uz to koristite anti-age kreme kako na licu, tako i na vratu, uz odgovarajuću njegu za područje oko očiju.

Zapostavljanje kože ruku

Ako vas ne odaju lice ili vrat, mogu vas odati ruke! Kako bi i koža ruku izgledala mladoliko i njegovano, ne zaboravite da im posvetite pažnju, ali, dobra vijest je da to ne mora da bude dodatni korak u njezi - kada nanosite anti-age kremu na lice i vrat, višak proizvoda jednostavno utrljajte i na ruke.

(Stil.kurir)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije