Ljepota

TikTok zaluđen uljem ruzmarina, pomaže li stvarno u rastu kose?

TikTok zaluđen uljem ruzmarina, pomaže li stvarno u rastu kose?
Foto: Unsplash | TikTok zaluđen uljem ružmarina, pomaže li stvarno u rastu kose?

Na društvenim mrežama i dalje traje beskrajna potraga za proizvodima koji će kosu učiniti dužom i gušćom. Do sada smo imali priliku vidjeti brojna rješenja koja navodno pomažu rastu kose, ali jedno se posebno istaknulo.

Na Tik Toku postoji sve više oduševljenih korisnika koji govore da je ulje od ruzmarina odlično za prevenciju gubitka kose.

POMAŽE LI ULJE RUŽMARINA RASTU KOSE?

Ružmarinovo ulje se proizvodi od aromatične biljke ružmarina, destilira se iz njegovih listova i cvjetova, a skuplja se nakon što se biljka uvede parom. Iako ne postoji puno naučnih studija koje bi potvrdile da ulje ružmarina može pomoći u rastu kose, postoji sve više korisnika koji ukazuju na njegove prednosti.

Neke studije pokazale su da ulje ružmarina može poboljšati cirkulaciju što zatim može pospješiti obnovu i rast kose, a vjeruje se da ima i neka protuupalna sredstva. Još uvijek nedostaju čvrsti dokazi o istinitosti tih pretpostavka, ali zaluđenost ružmarinovim uljem na Tik Toku je sve veća i veća. Zadovoljni korisnici tvrde da im je ulje ružmarina pomoglo vratiti gustoću i dužinu kose u par mjeseci, što su impresivni rezultati koji i druge korisnike navode da na taj način riješe svoje probleme s gubitkom kose.

 

@golabbeauty my before and afters are the definition of “trust the process” #hairgrowth #hairgrowthtips #hairgrowthjourney #hairlosssolutions #hair #hairtok #rosemaryoil #hairgrowthoil original sound - ZARBO

KOJE SU MOGUĆE NUSPOJAVE?

Ono što bi ipak svako trebao znati je da postoje mnogi uzroci gubitka kose, te da se svi problemi ne mogu riješiti uljem ružmarina. Štaviše neki problemi bi se korištenjem ulja mogli i pogoršati. Najvažnije se prvo savjetovati sa stručnom osobom i dobiti ispravnu dijagnozu i tek onda odlučiti koji bi tretman došao u obzir.

Istina je da se mnogo ljudi u današnje vrijeme bori s gubitkom kose i da se isto tako neko jednostavno rješenje poput ružmarinova ulja na Tik Toku svima čini savršeno. No prilikom gledanja Tik Tokova i presretnih korisnika koji imaju duplo gušću kosu nakon par mjeseci, moramo biti svjesni da ne reagujemo svi isto na određene proizvode i nešto što odlično funkcioniše na jednoj osobi, može napraviti štetu drugoj.

U svakom slučaju, ako se odlučite koristiti ulje ružmarina, prije nanošenja na cijelo vlasište provjerite jeste li slučajno alergični stavljanjem male količine na kožu. Osim toga ulje ružmarina možete koristiti tako da ga nanesete i umasirate u vlasište te ostavite jedno vrijeme, nakon čega je preporučeno oprati kosu. Neki ulje ružmarina ostavljaju i preko noći, ali metoda s ispiranjem kose je još uvijek najpopularnija. (Buro.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije