Ljepota

Trikovi koji će pomoći vašim ispucalim usnama

Trikovi koji će pomoći vašim ispucalim usnama
Foto: Pexels/Ilustracija | Trikovi koji će pomoći vašim ispucalim usnama

Zimi se radujemo zbog mekanih džempera, tople čokolade, čaja ili kafe, omiljenog etno-restorana i mjesta pored kamina.

Radujemo se i zbog prelijepih vikendica koje iznajmljujemo – i osjećaj je potpun tek kad padne snijeg. Napolju je snijeg, a vama oko srca toplo jer ste konačno izdvojili malo vremena za sebe, prenosi Wannabemagazine.

Dok čitate knjigu, spremate užinu ili gledate filmove, zaboravljate na sve, pa čak i na to da su se pored svih dobrih, starih navika, vratile i one koje nisu baš tako dobre. U toku zime vazduh sadrži veći procenat vlage i dolazi do sušenja vode u našim usnama. Kao rezultat toga, javljaju se pukotine u predjelu usana.

Mnogi smatraju da je pucanje usana problem koji se javlja tokom zimskih mjeseci, ali se suve i ispucale usne mogu javiti u bilo kojoj sezoni. Takođe, ispucale usne su neprivlačne, a ranice koje se mogu pojaviti su prilično bolne.

Kako nastaju ispucale usne?

Najpoznatiji način na koji ispucale usne nastaju jeste oblizivanje, posebno dok ste napolju. Osjećaj da su vam usne suve stvara potrebu da ih učinite vlažnim, ali oblizivanjem ih samo još više isušujete, pa zbog toga i ispucaju. Ako nikada ranije niste koristili labelo ili hidrantnu kremu za usne, zima je najbolji trenutak kad ćete vidjeti koliko je jako dejstvo tih preparata. Ipak, ako je kasno i već ste uradili sve što ne treba da vaše usne ispucaju, vrijeme je da sa vama podijelimo nekoliko korisnih savjeta koji će ublažiti bol i regenerisati vaše usne.

Med

I sami znate koliko je med zdrav i da poboljšava imunitet. Kad ste prehlađeni, sigurno ne preskačete dnevnu dozu unosa meda, limuna i čaja. I u ovoj situaciji, med je odlično rješenje. Sve što je potrebno jeste da ga namažete na usne i ostavite da stoji nekoliko minuta. Zatim ih isperite mlakom vodom. Pred spavanje, usne možete lagano izmasirati mekanom četkicom za zube kako bi uklonili mrtve slojeve kože, budite nežni i pažljivi da ne biste stvorili rane. Dakle, samo nekoliko puta blago istrljajte usne četkicom, skinite mrtve slojeve kože i ponovo nanesite med.

Kakao buter

Možete ga stavljati nekoliko puta dnevno ako su vam mnogo ispucale usne. Kad zaliječite usne, potrebno je da ih svakodnevno njegujete, jer koža usana ne sadrži zaštitni sloj. Može se reći da su nezaštićene, osim ako ih sami ne štitite balzamom ili hidrirajućom kremom.

Balzam sa ceramidima

Prije nego što kupite balzam za usne, potrebno je da znate nekoliko ključnih stvari. Balzam mora da bude prirodan, da hidrira i da ima zaštitni faktor da bi se koža usana regenerisala. Izbjegavajte balzame sa lanolinom i mirisom cimeta, jer će njihova primjena dodatno pogoršati situaciju. Birajte balzame sa ceramidima jer oni će dubinski i istinski da štite vaše usne.

Vitamin B6 i gvožđe

Unosite u organizam vitamin B6 i gvožđe, kao suplemente ili preko hrane. Najbolje bi bilo da unosite što više zelenog povrća, sočiva, integralnog brašna i banana. Obavezno redovno unosite potrebnu količinu tečnosti, hidrirajte i organizam i usne. Odmorite se kako biste izbjegli groznicu koja je u ovakvim situacijama moguća.

Maska od krastavca

Izrežite krastavac na tanke kolutove, a potom ih držite na usnama 10 minuta. Usne će biti prirodno vlažnije i mekanije, a ovaj postupak možete da ponavljate i više puta u toku dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije