Ljepota

Trikovi koji će vam pomoći da se boja kose ne ispere

Trikovi koji će vam pomoći da se boja kose ne ispere
Foto: Pixabay | Trikovi koji će vam pomoći da se boja kose ne ispere

Crna, plava, bakrena ili možda ružičasta, danas 75 procenata žena farba kosu i činjenica je da sve one žele da im sjajna boja ostane što duže bez da stalno trče u salon ili kupuju farbe za kućnu upotrebnu kako bi osvježile izrastak.

Bez obzira s kojom ste bojom pramenova izašli iz frizerskog salona, trebalo bi da preduzmete neke korake kako bi ona što duže ostala živahna, bogata i onakva kakva vam se sviđa. Frizeri i stilisti kose navode šest važnih pravila.

Nemojte baš odmah oprati kosu

Nemojte oprati kosu čim dođete kući iz salona, pričekajte dva do tri dana da boja dobro "legne" na vlasi i da se što više boje na njima zadrži. Tako ćete spriječiti njeno lako ispiranje.

Izaberite pravi šampon

Nije svejedno kojim šamponom perete kosu, stoga nemojte uzeti onaj koji vam prvi dođe pod ruku. Ofarbanu kosu perite šamponom namijenjenim upravo za bojenu kosu, naročito pri prvom pranju nakon farbanja. To je pravilo broj jedan želite li da vam boja kose što duže ostane jaka i sjajna.

Preskočite sulfate

Kad birate šampon i regenerator, obratite pažnju i na sastojke. Bilo bi dobro izabrati proizvode koji ne sadrže sulfate, budući da ta jedinjenja skidaju boju s kose. Osim toga, sulfati isušuju kosu, a na vlasima kojima nedostaje vlage boja brže blijedi.

Perite kosu mlakom vodom

Topla i vruća voda mogu da nam prijaju i opuste nas ali kad je u pitanju pranje kose, pogotovo one farbane, pažljivije birajte temperaturu vode.

Pranje vrućom vodom, naime, otvara kutikule, tj. zaštitne omotače vlasi, omogućujući brže ispiranje boje. Suprotno tome, mlaka ili hladna voda zatvara kutikule, što pogoduje dužem održavanju boje i sjaju kose, piše Gloria.hr.

Redovito nanosite masku kosu

Rezultati bojenja oštećene, suve i dehidrirane kose mogu biti prilično nepredvidljivi. Stoga, kako biste što duže očuvali željenu boju kose, počnite redovno da upotrebljavate maske za kosu – one podržavaju zdravlje kose, a zdrava kosa bolje drži boju i sjajnija je. Uglavnom se preporučuje "maskirati" kosu jednom nedjeljno, a zdravoj obojenoj kosi trebalo bi pomoći maskom barem svake druge nedjelje.

Zaštita od toplote

Stručnjaci za kosu predlažu upotrebu sredstava za zaštitu od toplote, čak i ako sušite kosu na vazduhu. Takvi sprejovi i preparati jednostavno se nanose raspršivanjem i efikasni su u zaštiti kose od spoljnih oštećenja, čime doprinose sporijem skidanju boje. Postoje proizvodi za nanošenje na suvu kosu, na vlažnu, za kovrdže, sušenje na vazduhu…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije