Ljepota

U šortsu od jutra do mraka

U šortsu od jutra do mraka
Foto: N.N. | U šortsu od jutra do mraka

Poznato je kada je izumljen džins (oko 1700. godine, u Francuskoj), ali niko ne može da tvrdi kada je tačno početkom 20. vijeka nastao prvi šorts od ovog materijala.

Ipak, u modnoj istoriji ostalo je zabilježeno da je postao popularan sedamdesetih godina, u dekadi buma britanskih i američkih pank i rok muzičara. Naročito ga je promovisala pjevačica Pati Smit.

Nosila ga je i na sceni, uz preveliki sako od tvida, a često je ispod imala crne čarape. Osamdesetih godina šorts je bio dio stajlinga čuvene Blondi, odnosno Debi Hari. Ovaj maleni, ali moćan dio odjeće potom je postao zaštitni znak glumice Ketrin Bah, odnosno njenog lika Dejzi Djuk u TV seriji "Majstori opasnosti".

Kada su se puritanci pobunili zbog Dejzinog neprikladnog izgleda, Bahova je bila primorana da tokom snimanja ispod nosi debele grilon čarape.

Potom je devedesetih šorts dospio i u "Vogue" - na stranicama modnog magazina nosila ga je supermodel Sindi Kraford, uslikana na Malibu plaži s tadašnjim suprugom Ričardom Girom.

Da šorts ne nestane s modne scene tokom posljednjih nekoliko godina pobrinule su se mnoge svjetske zvijezde, poput Kejt Mos, Viktorija Bekam, Rijana, Bijons...

Šorts je, zahvaljujući njima, postao dio svakodnevnog odijvanja urbanih djevojaka i prestao da bude samo nezaobilazni komad morskog autfita.

Ovog ljeta on je, čini se, kraći nego ikada, budući da iz njega izviruje i postava džepova. Bilo da je grubo odsječen i potpuno neobrađen ili da su njegovi krajevi podvrnuti, kombinuje se uz pamučne majice, topove, košulje od džinsa, a za ozbiljnije dnevne varijante može da se nosi uz elegantnije košulje i lanene sakoe. Osim tradicionalnih plavih, moderni su i bijeli i šortsevi od džinsa ofarbanog u neku od aktuelnih boja - tirkiznu, crvenu, zelenu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije