Ljepota

Umivanje sapunom, da ili ne

Umivanje sapunom, da ili ne
Foto: Burst/Pexels | Umivanje sapunom, da ili ne

Žene često postavljaju pitanje, da li su sapuni dobri za lice? Neki dermatolozi tvrde da jesu, pogotovo kod masne kože, ali da treba birati kvalitetan sapun, po mogćnosti dječji.

S druge strane, neki tvrde da sapun nikako nije pravo rješenje za čišćenje kože lica zbog pH vrijednosti, jer pH vrijednost je blago kisela, između 4 i 5.

Tada mikrobiom kože najbolje funkcioniše, a ako se on poremeti, to može izazvati iritacije, dehitdrataciju, naročito kod kože koja je sklona osipima i crvenilu (koži sa rozaceom).

Ali, ima i onih sapuna, odnosno čvrstih umivalica koje imaju blagotvorno dejstvo na lice. No, dermatolozi uglavnom preporučuju korištenje tečnih proizvoda za umivanje lica, jer oni neće narušiti delikatnu barijeru kože.

Mnogi se odlučuju na kupovinu sapuna zato što su više eco friendly, odnosno, zahtijevaju pakovanje sa manje plastike, ili mogu biti u potpunosti upakovani u karton ili papir. Možda nisu dobri za kožu, ali su definitivno dobri za planetu. Osim toga, sapuni su jeftiniji od umivalica, a oni koji se ne razumijeju u njegu kože, smatraju da oba imaju isti efekat, navodi Wannabe Magazine.

Preporučujemo da kupujete sapune za lice koji su upravo za lice i namijenjeni. Dakle, to su umivalice u čvrstom stanju. One su pažljivo napravljene sa sastojcima koji će njegovati kožu, tako da sa njima ne postoji rizik da će oštetiti prirodnu barijeru lica. Ipak, tu štednja odlazi u drugi plan, jer ovi sapuni imaju sličnu cijenu kao i umivalice.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije