Ljepota

Vječni parfemi glamura i zlatnog Holivuda

Vječni parfemi glamura i zlatnog Holivuda
Foto: Lindsey Savage/Unsplash | Vječni parfemi glamura i zlatnog Holivuda

Parfem je poput odjevnog predmeta, poruke, načina predstavljanja sebe, odijela koje se razlikuje u skladu sa ženom koja ga nosi, istakla je Paloma Pikaso, francusko-španska dizajnerka. I baš tako je opisala svu moć mirisnog eliksira u bočici.

Kaže se da je čulo mirisa jedna od najvećih ekskluzivnosti koje čovjek kao biće posjeduje, te kojim komunicira i stoga je izuzetno važno kako i na šta mirišemo. Lijepo mirisati na prvom mjestu je stvar higijene i elegancije, uz to parfemi se tradicionalno percepiraju kao "mali, čarobni, ljubavni začini". Ideja koja je stvorila potrebu za njihovo pravljenje je veza, želja i strast koja lebdi između muškaraca i žena.

Kada se parfemi posmatraju istorijski, najveća sofisticiranost u izradi pripisuje se Rimljanima. Svoje tijelo prskali su bezbroj puta tokom dana, a parfemisali su i životinje. Za vrijeme najveće imperije i priređivanja bogatih slavlja parfemima su natapali krila ptica, koje bi zatim puštali iz kaveza da lete po prostoriji u kojoj se objeduje.

Napredak u pravljenju parfema počinje od 12. vijeka, kada se prvi put primjenjuje etil alkohol. S vremenom su parfemi postali važan dodatak, toliko važan da su mirisnim aromama posvećene knjige i pjesme, a postali su obilježje i nekih od najpoznatijih ljepotica u istoriji. Neke od legendarnih i najpoznatijih žena svijeta ostale su upamćene po velikim djelima i dostignućima, ali i po stilu koji su njegovale. Velike holivudske dive ostaće zapamćene po ulogama u filmovima, njihovom glamuroznom životu, besprijekornoj eleganciji, ali i mirisnim notama koje su obožavale, te su i te mirisne note zajedno sa sobom upisale u istoriju.

Elizabet Tejlor - "White Diamonds"

Zlatna era Holivuda bila je opijena velikom dozom glamura i elegancije, stila i savršenstva. Ovo je bilo vrijeme kada se glamur zahtijevao i nije mogao biti odglumljen. Pravi miris Holivuda je miris uspješnosti i glamura. Kada se svjetla ugase na setu i kada holivudske dive skinu svoje dizajnerske haljine, jedino što ostaje je nježan sloj parfema na njihovoj koži kao savršen podsjetnik na život zvijezde. Sve holivudske dive imale su besprijekoran stil i pregršt glamura, ali u jednom su bile nenadmašne - u njihovom izboru parfema sa potpisom.

Danas mnoge poznate ličnosti imaju svoje linije parfema, ali je temelj tome udarila Elizabet Tejlor. Prema istraživanju koje je sproveo "Euromonitor internacional", vremešna diva zasjenila je mnoge mlade zvijezde poput Sare Džesike Parker i Dženifer Lopez, koje su, takođe, lansirale svoju mirisnu notu. Njen parfem "White Diamonds", koji je glumica kreirala u saradnji sa kozmetičkom kućom "Elizabet Arden", u prodaji je od 1991. godine, a rekordnu prodaju je zabilježio 2008. kada je zaradio 67,2 miliona dolara. "White Diamonds" je tanki cvjetni parfem, primjer visoke klasike. Harmonija cvijeća i aldehida u početku i oštra baza daju mu elegantnu vintidž nijansu. U visokim notama su aldehidi, bergamot, neroli, narandža i ljiljan. U srcu je klasični trio od ljubičice, ruže i jasmina u pratnji ylang-ylanga, egipatske tuberoze i narcisa. Bazu čini hrastova mahovina, pačuli, mošus, sandalovina i amber.

Merilin Monro - "Chanel No5"

Nekada davno postojala je najpoželjnija žena 20. vijeka… i njen parfem. Kada su Merilin Monro upitali u čemu spava, ona je svojevremeno novinarima rekla da u krevet ide samo sa nekoliko kapi parfema "Chanel No5".

Merilin Monro - ikona svježe senzualnosti - bila je sama suština ženstvenosti. U to vrijeme legenda da ova slobodna i strastvena žena u krevetu ne nosi ništa osim nekoliko kapi parfema "Chanel No5" uzburkala je javnost te je ovaj parfem naglo postao najprodavaniji na tržištu. Njena iskrena izjava ljubavi suštinski ženstvenom parfemu bila je izložena crno na bijelo, u članku objavljenom 7. avgusta 1952. godine, koji je pratio njenu prvu naslovnu stranu časopisa "Life". Danas je potvrđeno da je ova legenda stvarnost. Pretražujući arhivu o zvijezdi modna kuća "Chanel" otkrila je neobjavljen snimak na kojem je zabilježena originalna izjava.

Ova izjava, kao i fotografija autora Eda Fingerša, na kojoj je prikazana sa bočicom "No5" priljubljenom uz dekolte, definitivno su afirmisale "No5" kao parfem bezvremenske ženstvenosti. Kasnije je takođe otkriveno da je ova diva uz ovaj parfem obožavala i "Floris Rose Geranium", s notama ruže, geranija, citronele i sandalovine. Prema nedavno objavljenim dokumentima, tokom snimanja filma "Gentlemen Prefer Blondes" parfem "Floris Rose Geranium" ostavljen je na njenom toaletnom stolu u hotelu. Ovaj parfem više ne postoji kao parfem već se može kupiti kao ulje za kupanje, dok je "Chanel No5" dostupan u svim parfimerijama i jedan je od najprodavanijih parfema na svijetu.

Odri Hepbern - "L'Interdit"

Bilo je davno kada je Uber de Živenši svoju strast prema Odri Hepbern odlučio pretočiti u bočicu parfema. Tako je rođen kultni miris "L'Interdit", a američka glumica još je godinama bila inspiracija za gotovo sve što je ovaj dizajner stvarao. Odri je utjelovila eleganciju, mladost, pobunu i grubost, a "L'Interdit" je dio "Givenchy" baštine i ostavština budućim generacijama.

Odri Hepbern ovaj parfem je navodila i kao svoj omiljeni. Nastao je davne 1957. godine i to posebno za glumicu, dok je kasnije postao dostupan za širu komercijalnu upotrebu.Polazna ideja bila je ta da parfem ima miris čistoće i da zavede. Iza lažne nevinosti krili su se mandarina, breskva, bergamot i jagoda, sa srcem ruže, jasmina irisa i narcisa, dok su donje note činili amber, sandalovina, tamjan, vetiver i mošus.

Danas, novi miris ima i novo poglavlje. Godine 2018. izašla je njegova nova, moderna verzija pod nazivom "L'Interdit Givenchy", koju su parfimeri Dominike Ropion, Ani Flipo i Fani Bal razvili kao cvjetno-drvenastu kompoziciju. Parfem je izrađen na bazi kontrasta između buketa bijelog cvijeća (uključujući jasmin, tuberozu i cvijet narandže) i intenzivnih drvenastih i zemljanih nota pačulija i vetivera.

Grejs Keli - "Creed Fleurissimo"

Puno prije nego što su princeza Dajana ili vojvotkinja od Kembridža zadivile svijet raskošnim vjenčanicama, jedna je princeza postavila standarde budućih kraljevskih vjenčanja. Godine 1956. Grejs Keli primila je svadbeni poklon od svog muža, princa od Monaka, bočicu parfema "Creed Fleurissimo". To je delikatan, proziran miris - veoma elegantan i miran. Glavna nota parfema je bergamot: pomiješan sa ljubičicom, karamelom, tuberozom i kolačićima.

Uoči svečanog događaja Rainier je Grejs poklonio bočicu ovog parfema od kojeg se nije rastajala cijeli život. Nakon njene smrti jedan od prinčevih poznanika poželio je da njen lični miris učini dostupnim široj javnosti u znak ljubavi prema ljudima.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije