Ljepota

Vogue: 120 godina "modne biblije"

Vogue: 120 godina "modne biblije"
Vogue: 120 godina "modne biblije"

"Vogue", najuticajniji svjetski časopis o modi i stilu, ili "modna biblija", kako ga još nazivaju, ovog mjeseca obilježava 120 godina postojanja.

Na naslovnici septembarskog izdanja američkog časopisa je pop pjevačica Ledi Gaga, a izdanje koje broji 916 stranica je najveće u istoriji ovog časopisa.

Sve je počelo septembra 1892. godine, kada je Amerikanac Artur Turnur pokrenuo magazin, ne sanjajući da će upravo njegov časopis postati jedan od najpoznatijih modnih časopisa u svijetu.

Kada je on umro 1909. godine, izdavač Kord Montrose Nast, po čijem imenu kuća koja objavljuje ovaj časopis danas nosi naziv, ubrzao je razvoj tog lista, koji je u prvi mah objavljivan kao dvonedjeljno izdanje, a zahvaljujući njemu ubrzo se pojavio i van granica SAD.

Magazin se prvo probio u Veliku Britaniju 1916. godine, onda u Španiju, a kasnije u Italiju i Francusku 1920. godine, gdje je imao veliki uspjeh.

Pod vođstvom Nasta, broj publikacija magazina i profit časopisa je značajno porastao, a "Vogue" je izlazio i tokom Velike depresije i Drugog svjetskog rata.

Tokom šezdesetih godina, "Vogue" je pozivao mlade na seksualnu revoluciju fokusirajući se više na savremenu modu i na editorijale praćene otvorenijom raspravom o seksualnosti. Godine 1973. magazin je postao mjesečna publikacija, doživio je promjene - kako stilske, tako i u načinu pisanja, a samim tim se promijenila i njegova publika.

Ima više od 11 miliona štampanih primjeraka godišnje i više od milion mjesečnih onlajn posjeta

Ana Vintur, trenutna urednica "Vogua", koja je na čelu tog magazina od 1988. godine, svojim čvrstim stavom i velikim zahtjevima uspjela je da sačuva reputaciju magazina. Pod njenim vođstvom, magazin se fokusirao na nov i pristupačniji koncept "mode" za širu publiku.

Vinturova, prepoznatljiva po svojoj bob frizuri i naočarima za sunce koje uvijek nosi u zatvorenim prostorima, širim masama je postala poznata zahvaljujući romanu "Đavo nosi pradu", koji je napisala njena nekadašnja asistentkinja Loren Vajzberg. Roman, koji je objavljen 2003. godine, postao je bestseler, a po njemu je ubrzo snimljen istoimeni film u kojem Meril Strip igra glavnu i odgovornu urednicu izmišljenog modnog časopisa, što joj je donijelo nominaciju za "Oscara".

"Vogue" ima više od 11 miliona štampanih primjeraka godišnje i više od milion mjesečnih onlajn posjeta. Ovaj časopis ima i svoje standarde što se tiče kvaliteta štampe, papira, čak i samog sadržaja, što samim tim iziskuje velika finansijska ulaganja, te uglavnom iz tih razloga nijedna zemlja u našem regionu nema svoje izdanje "modne biblije".

Tokom 120 godina za magazin "Vogue" slikale su se mnoge poznate žene, kao što su Anđelina Džoli, Skarlet Johanson, Mišel Obama, Sara Džesika Parker, Marion Kotijar, Tina Fej, kao i neke od najpoznatijih svjetskih modela Adrijana Lima, Žizel Budšen, Sindi Kraford, Naomi Kembel, Klaudija Šifer... Na naslovnoj stranici našlo se svega pet muškaraca - Ričard Gir sa Sindi Kraford, Džordž Kluni sa Žizel Budšen, sa kojom se fotografisao i Lebron Džejms, potom Rajan Lohti sa Houp Solo i Serenom Vilijams.

Izlazio i tokom Velike depresije i Drugog svjetskog rata

Ovogodišnje septembarsko izdanje američkog izdanja magazina "Vogue", koje je generalno i najvažnije jer pruža odličan presjek modnih trendova za narednih godinu dana, najveće je u istoriji tog časopisa, a u prodaji je od 21. avgusta. Septembarsko izdanje iz 2007, sa 840 stranica bilo i tema dokumentarnog filma iz 2009. godine ''Septembarsko izdanje''. To je bilo najveće izdanje magazina koje je ikada objavljeno - težilo je oko 2,27 kilograma.

Ispunjeno stotinama reklamnih stranica, septembarsko izdanje magazina "Vogue" je uvijek najveće, a dolazi uoči ljetnjih pret-a-porte revija u Njujorku, Milanu i Parizu. "Vogue" mjesečno izlazi u 19 zemalja širom svijeta.

Protjerane mršavice

Uredništvo magazina "Vogue" ove godine je odlučilo da više neće raditi s premladim i premršavim modelima. Devetnaest urednika iz cijelog svijeta složilo se da objavljuju fotografije manekenki koje izgledaju "zdravije". Časopis više ne objavljuje ni fotografije modela mlađih od 16 godina, kao ni onih koji pate od poremećaja ishrane.

Da li ste znali:  

- Svaka stranica svih američkih izdanja magazina "Vogue" u proteklih 120 godina dostupna je na internetu

- Fantastična arhiva, koja je ujedno i istorija mode u proteklih 120 godina, sadrži više od 400.000 fotografija

- Jednogodišnja pretplata koja omogućava pristup arhivi "Vogua" iznosi 1.575 dolara

 

Najviše naslovnica

Loren Haton

26

Džin Šrimpton, Karen Grejem

20

Sindi Kraford

18

Klaudija Šifer, Džin Pačet, Amber Valeta

16

Veruška fon Lendorf

12

Žizel Bundšen

11

Kejt Mos

8

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije