Ljepota

Zašto se ženske i muške košulje kopčaju na suprotnim stranama?

Zašto se ženske i muške košulje kopčaju na suprotnim stranama?
Foto: Ilustracija | Zašto se ženske i muške košulje kopčaju na suprotnim stranama?
N.N.

Jeste li ikada primijetili da košulje muškaraca i žena imaju dugmad na različitim stranama?

Vrlo je jednostavno, ako ste žena, imate dugmad na lijevoj strani košulje, a ako ste muškarac, imate dugmad na desnoj strani.

Ovo bi imalo smisla da su sve žene ljevoruke i svi muškarci dešnjaci, ali zapravo su većinom ljudi dešnjaci.

Zašto je onda dugmad na različitim stranama?

Pogledajte nekoliko savjeta kako da vam košulja ostane ravna cijeli dan: Poput mnogobrojnih starijih običaja, niko ne zna kako je zamjena strana dugmadi ušla u modnu industriju i zašto je toliko dominiralo njom.

Postoji jedna od popularnijih teorija koja kaže da je uzrok tome način odijevanja žena srednjeg i visokog sloja u Evropi. Tokom istorijskih perioda, poput renesanse i Viktorijanskog doba, ženska odjeća bila je puno komplikovanija nego odjeća muškaraca, samo razmislite o svim podsuknjama, korzetima te umecima nošenih na zadnjicama kako bi im haljina bila šira.

Dok su bogati muškaci odijevali sami sebe, ženski dio njihove porodice trebao je pomoć sluškinja kako bi se oblačile, zbog luksuza, a i zbog potrebe. Kako bi se olakšao posao sluškinjama kod odijevanja, krojači su počeli šivati dugmad na suprotnoj strani, a kada se odjeća počela masovno proizvoditi, dugmad su ostala na lijevoj strani i postali standard. Tako postoji objašnjenje zašto su ženama dugmad na lijevoj strani, ali koje je objašnjene zašto su muškarcima na desnoj strani?

Tradicija bi mogla imati korijene u načinu odijevanja za rat. Kao što su bogate žene trebale pomoć sluškinja, odjeća muškaraca inspirisana je vojnim uniformama. Zato što su muški vojnici svoje oružje uzimali desnom rukom, odjeća s dugm,adima na desnoj strani olakšala bi muškarcima namještanje i popravljanje odjeće svojom slobodnom lijevom rukom.

Iako nijedna od ovih teorija nije potvrđena i ima još mnogobrojnih drugih, poput one koja kaže da žene doje djecu na lijevoj ruci pa im je olakšano otvaranje košulje ili koja kaže da je za vrijeme Napoleona bilo namjerno napravljeno da se ženama oteža odijevanje, ovaj način izrade odjeće je sada standard i vjerovatno se neće mijenjati. Takođe se uticaj ovih promjena vidi i sa zatvaračima jer su i na vestama i jaknama na suprotnim stranama kod muškaraca i žena.

(vecernji.hr)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije