Ljepota

Zimi je koži najpotrebnija adekvatna hidratacija

Zimi je koži najpotrebnija adekvatna hidratacija
Foto: N.N. | Zimi je koži najpotrebnija adekvatna hidratacija

Tokom zime naša koža podložna je isušivanju. Površinski sloj ostaje bez masti i počinje da se peruta, a ova pojava uzrok je ispucalih usana, suhih ruku i ispucalih peta. Donosimo nekoliko savjeta za pravilnu njegu kože tokom zime. Koža je ipak naječi ljudski organ i njega joj je neophodna.

Balzam za ispucale usne

Niko nije pošteđen suhih i  ispucalih usana tokom zime. Da bismo to spriječili, neophodno je  da pijemo puno tečnosti da bi organizam bio hidriran. Usne uvijek zaštitite balzamom,  koji ima hidratantan efekat. Nemojte oblizivati usne, iako vam djeluje kao olakšanje u trenutku, dodatno isušuje vaše usne i doprinosi njihovoj ispucalosti!

Dodatna njega za suhe ruke

Ruke su najizloženije hladnoći, pa mogu biti posebno ispucale i suhe. Često pranje ruku eliminiše uzročnike prehlada i bakterije, ali istovremeno povećava isušivanje kože. Glicerinska krema je pravo rješenje, mažite je ujutru i uveče, a u toku dana kada god osjetite zatezanje kože ruku.

Ispucale pete

Grube, ispucale pete česta su pojava, naročito zimi. U nekim slučajevima ispucala koža peta može biti bolna, uzrokovati infekcije i otežati normalno hodanje. Stopala ćete spasiti tako što ćete ih prvo namazati losionom, a onda ih uviti u kesu i preko toga obuti čarape.  Prenoćite ovako pripremljeni i već ujutro ćete osjetiti vidno poboljšanje.

Njega lica

Proizvodi koji vaše lice čine svježim ljeti, mogu izazvati određene probleme sa vašom kožom u toku zime. Zimi se opredjelite za blaga sredstva za čišćenje lica bogata uljima. Ako je vaša koža izrazito suha uvijek je dobro koristiti preparate koji sadrže mineralna ulja, lanolin ili glicerin.

Odstranite mrtve ćelije

Uklanjanje mrtvih ćelija  otpušiće pore i omogućiti kremi da dublje prodre u kožu i da je bolje hrani. Pilinzi su pravo rješenje za učinkovitu zimsku njegu.

Tuširanje zimi

Tuširanje može dodatno hidrirati vašu kožu, ali samo ako je kratko. Dugo tuširanje vrućom vodom ima kontra efekat, dodatno isušuje vašu kožu. Naročito ujutro, najbolje je izabrati mlaku vodu, koja će koži pomoći da sačuva prirodna ulja.

(NN/ljepotaizdravlje.ba)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije