Kuća i vrt

Bijeli, žuti, narandžasti: Narcis, proljećni cvijet izrastao iz legende

Bijeli, žuti, narandžasti: Narcis, proljećni cvijet izrastao iz legende
Foto: N.N. | Bijeli, žuti, narandžasti: Narcis, proljećni cvijet izrastao iz legende

S proljećem su se vrtovi, ali i pijace, počeli šareniti od proljećnog cvijeća, te u svojim baštama možete ubrati, a na pijacama kupiti tulipane u raznim bojama, cice-mace, ali i prekrasne žuto-bijele sunovrate, odnosno narcise.

Narcisi su jedan od omiljenih mirisnih vjesnika proljeća, a svojim predivnim cvjetovima unose dašak veselja i proljećne razigranosti u svaki dom.

Upravo su narcisi među prvim proljećnim cvijećem koje se pojavljuje u vrtovima i cvijetnjacima, a posebni su zbog svoje upečatljive žute boje i divnog mirisa. Odlično će izgledati u dvorištu, na balkonu, ali i kao ukras u vazi. Osim samih sadnica, na pijacama i u prodavnicama se u ovo vrijeme često mogu kupiti i narcisi u tegli koji su divna proljećna dekoracija.

Narcisi imaju uske, duguljaste i mekane listove svijetlozelene boje. Stapka je šuplja i uglavnom ima samo jedan cvijet. Cvijet se sastoji od šest latica i trubaste krune. Osnovne boje cvjetova su bijela, žuta i narandžasta, a mogu biti jednobojni i dvobojni. U kojoj god verziji dolazili, ovi cvjetovi su naprosto divni, ali znate li šta o njihovoj simbolici ili opasnostima koje su u vezi s njima?

Dvije teorije o imenu

Postoje različite teorije o tome kako su narcisi dobili ime, a najčešće se pojavljuju dvije. Prema prvoj, ime Narcissus dolazi od grčke riječi "narkao" (opiti, omamiti) jer cvijet ima alkaloid s narkotičkim djelovanjem.

Druga teorija, koja je ujedno i popularnija, kaže da je cvijet dobio ime prema Narcisu - liku iz grčke mitologije koji se zaljubio u samog sebe. Narcis je bio lijep mladić koji je brutalno odbacio ljubav nimfe Eho. Bogovi su ga zato okrutno kaznili da može voljeti samo sebe. Od toga i dolazi izraz narcisoidnost. Nakon kazne, svakog dana Narcis je odlazio diviti se odrazu svog lica u izvoru vode. Jednoga dana pokušao je čak i poljubiti odraz svog lica, pao je u vodu, utopio se i pretvorio se u cvijet - narcis.

Simbol sreće, života i nade

Prema narodnom vjerovanju, narcisi su simbol sreće i često se poklanjaju u raznim prilikama, a u vrtu odlično izgledaju u kombinaciji s drugim proljećnim vjesnicima kao što su tulipani, zumbuli i jaglaci.

Vrlo su otporni

Narcisi, odnosno sunovrati, vrlo se lako uzgajaju i veoma su otporne biljke koje dobro rastu čak i pod snijegom. Čim zatopli, oni procvjetaju. Cvjetaju od februara pa skoro i cijeli april i maj, a razmnožavaju se lukovicama. Vole sunce, ali ne i zemlju s puno vode. Imate li ih u tegli, nemojte pretjerivati sa zalijevanjem.

Otrovni su

I lukovice i svi ostali dijelovi narcisa su otrovni pa ih valja držati podalje od djece i od radoznalih kućnih ljubimaca. Usljed trovanja ovom biljkom pojavljuju se proljev, mučnina i povraćanje.

Sadrže i ljekovite tvari

Narcise su još u antičkoj medicini koristili kao sredstvo protiv bola. Već decenijama se ispituje učinak narcisa u prevenciji i liječenju Alchajmerove bolesti i kancera. Ekstrakt narcisa koristi se i u kozmetici, npr. u losionima za čišćenje osjetljive kože. Dakle, narcisi se ne smiju konzumirati direktno, ali kada su obrađeni, sadrže mnoge ljekovite sastojke koji doprinose boljem zdravlju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije