Kuća i vrt

Biljka idealna za dom: Dekorativan izgled i raskošna ljepota alokazije

Biljka idealna za dom: Dekorativan izgled i raskošna ljepota alokazije
Foto: N.N. | Biljka idealna za dom: Dekorativan izgled i raskošna ljepota alokazije

Decembar je za mnoge najljepše doba u godini. Ovih dana razmišljaćemo o uređenju naših enterijera u prazničnom duhu, pripremi slasnih recepata za porodična druženja, ali i o poklonima za naše najbliže.

Na listama poklona zasigurno će se naći i biljke, naravno, ako u svojoj blizini imate nekoga ko ih voli uzgajati. A alokazija, posebno njena vrsta pod nazivom Black Velvet, prava je kraljica enterijera. Njeni veliki, tamnozeleni baršunasti listovi unijeće raskoš u svaku prostoriju. Kako je zelena boja Božića i Nove godine, ova baršunasta ljepotica zasijaće punim sjajem upravo u vrijeme praznika.

Briga i uzgoj

Alokazija Black Velvet je egzotična tropska biljka, prepoznatljiva po tamnozelenim listovima, sa svijetlim, gotovo srebrnim žilicama. Odgovaraju joj svijetle prostorije s indirektnom sunčevom svjetlosti. U ljetnoj sezoni traži sobnu temperaturu od 20 do 25 stepeni, a zimi najmanje 18 stepeni Celzijusa.

S obzorom na to da je riječ o tropskoj biljci, to znači da joj je za razvoj i rast potrebna i visoka vlažnost, pa je potrebno redovno prskanje - poželjno je koristiti raspršivač koji stvara malene kapljice.

Što se zalijevanja tiče, pazite da ne pretjerate. Dobro drenirano tlo pomoći će vam tako da ćete, čim voda iscuri iz teglice u tanjirić, znati da je vrijeme za kraj zalijevanja. Najbolja je metoda jednom sedmično saksiju sa biljkom uroniti u zdjelu sa vodom kako bi upila vode onoliko koliko joj je stvarno potrebno.

Presađivanje

Lako je shvatiti kada je vrijeme za presađivanje biljke - golim okom možete vidjeti kada je saksija postala mala za biljku. Dodatni pokazatelj je korijenje cvijeća upleteno u grozd zemlje, a ponekad čak i počne izlaziti iz saksije. U prosjeku je presađivanje potrebno jednom godišnje. Posude treba da budu visoke i uske, od keramike ili plastike, a njihova veličina samo nekoliko centimetara viša od saksije u kojoj je biljka prethodno bila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije