Kuće i vrt

Pratite nas na Google news

Bucmasti namještaj novi hit u uređenju interijera

Bucmasti namještaj novi hit u uređenju interijera
Foto: N.N. | Bucmasti namještaj novi hit u uređenju interijera
N.N.

Namještaj dominantno zaobljenih linija i simpatično zdepastih proporcija polako osvaja poznavaoce dizajna.

Dok su u modnoj industriji i dalje ideal mršave manekenke, svijet interijera daje prednost - debeljucama. 

Zaobljene forme naglašavaju fluidnost, ali i naglašavaju oblike. Načini primjene krivulja u interijeru su neograničeni, a posebno trendi je namještaj zaobljenih oblika. 

Osim estetskih, primjena ovakvog namještaja ima i svoje praktične razloge, prvenstveno u porodicama s malom djecom. Iako su krivulje oduvijek u primjeni kada se govori o dizajniranju namještaja, ovakvim se oblikovanjem redovno postiže odmak od klasike.

Namještaj dominantno zaobljenih linija i simpatično zdepastih proporcija polako, ali sigurno osvojio je poznavaoce dizajna. 

Džastin Doneli, jedan od članova njujorškog dizajn dua "Jumbo", čija je nova kolekcija pravi primjer ovog trenda, tvrdi kako njegova popularnost proizlazi iz sličnosti s likovima iz omiljenih priča, crtanih filmova ili igračaka iz djetinjstva.

Takve asocijacije pomažu stvaranju osjećaja sigurnosti i ugode, što je i te kako dobrodošlo u stresnoj svakodnevici. 

Zanimanje za bucmasti stil podstakla je 2014. dizajnerka Faje Togod kreiravši sada već pomalo kultnu Roly-Poly stolicu od staklenih vlakana, koju karakterišu četiri izražene oble noge. Britanska dizajnerka osmislila ga je u vrijeme svoje trudnoće, želeći i u svoj rad prenijeti osjećaj mekoće koji je osjetila u tom razdoblju svog života.

Međutim, i mnogo ranije tragovi ovog trenda mogu se naći u namještaju nastalom četrdesetih godina prošlog vijeka, poput stolice Pelican danskog dizajnera Fina Juhla iz 1941. Kad se pojavio, smatran je izuzetno ružnim, no danas slovi za moderan klasik koji je nagovijestio nove stilove. 

Bucmaste vaze, gotovo čovjekolike posude za biljke, pojednostavljeni životinjski oblici kao svjetiljke, stolice nalik balonima ili cjevaste police samo su primjeri ovog rastućeg trenda, čija dopadljivost, ljupkost i doza humora nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije