Kuća i vrt

Crna kraljica među cvijećem

Crna kraljica među cvijećem
Foto: N.N. | Crna kraljica među cvijećem

Prema drevnoj kineskoj tradiciji orhideja predstavlja jednu od četiri plemenite biljke koje unose sreću i prosperitet u dom. Zbog svog nježnog, elegantnog cvijeta, koji otpušta snažan slatki miris, orhideja simboliše savršenstvo, prirodnu ljepotu i ljubav.

Za nju još kažu i da je cvijet uspješnih ljudi, a od davnina simboliše ljubav i romansu.

Ova biljka ima 1.000 rodova i 30.000 vrsta, a kao svojevrsna kraljica među njima izdvaja se crna orhideja. Ipak, u svijetu se i dalje vode polemike oko toga da li crna orhideja uopšte postoji ili je samo plod ljudske mašte.

U svakom slučaju, crna orhideja trenutno je posebno popularna te je rukotvorina modernih stručnjaka, jer u prirodi cvijet s takvom tamnom bojom ne postoji. Po tvrdnjama naučnika, crni pigment u biljnom svijetu ne postoji te se među biljkama ne može pronaći ništa što je potpuno crno.

U prirodi postoje cvjetovi orhideja koji djeluju kao da su crne boje, međutim, ovo je ipak samo jako tamna nijansa ljubičaste ili tamna bordo.

Međutim, naučnici mnogih država svijeta godinama pokušavaju napraviti crne orhideje te kao rezultat njihovog mukotrpnog rada, bojenjem i dosta skupim procesom danas je moguće dobiti jedinstveni cvijet - crnu orhideju.

Sorte crne orhideje

*sorta najbliža crnoj Maxillaria schunkeana

*popularna sorta u našoj zemlji Dracula roezlii

*zanimljiva i atraktivna sorta za unutrašnji uzgoj Paphiopedilum Pisgah Midnight

*prekrasna i spektakularna orhideja sorte Black Prince ili Phalaenopsis crni leptir

Sličan uzgoj kao za crne važi i za plave orhideje. Kako sve što je neobično i drugačije uvijek privuče više pažnje, tako su pored crnih među najpopularnijima u svijetu upravo plave orhideje. Ipak, ni one zapravo ne postoje. Sve orhideje koje se mogu naći na tržištu, a koje su plave boje, u stvari su bijele orhideje u koje je ubrizgan pigment.

Održavanje

Prije nego što se odvažite na kupovinu orhideje uvjerite se da imate uslove za nju. Raznim vrstama odgovaraju različite temperature pa ako je na primjer vaš stan jako teško zagrijati zimi, zaboravite na vrste koje traže tropske uslove.

Orhideje vole i svjetlo, ali ne direktnu izloženost suncu pa vodite računa i o tome koliko svjetla uopšte imate u stanu i kako su vam prozori orijentisani. Najbolje će uspijevati na južnim i istočno orijentisanim prozorima. Koliko orhideje treba zalijevati, zavisi o njihovoj vrsti, ali uglavnom bi se mogle podijeliti u dvije kategorije - one kojima je potrebno jako puno vlage i one koje je potrebno redovno zalijevati i održavati visok nivo vlažnosti dok su u sezoni rasta, dok u sezoni mirovanja između zalijevanja treba čekati da se zemlja potpuno osuši.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije